În jur de 50 de medicii de familie din județul Sibiu s-au adunat, astăzi, la ora 12, în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu, de pe B-dul Mihai Viteazu, pentru a protesta împotriva măsurilor ce ar urma să fie luate de Guvern în domeniul sănătății, cu afectarea directă a statutului și activității medicului de familie.
Protestul a fost unul spontan, semn că medicii de familie sibieni sunt extrem de nemulțumiți de actele ce sunt propuse a fi adoptate la acest început de an de către Executiv. Protestul medicilor sibieni a fost discret și decent, însă cu mesaje clare pentru responsabilii guvernamentali din domeniul Sănătății și conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Sibienii au avut pancarte cu mesajele clare și directe: „Nu semnez pentru faliment”, “Ajutor pentru medicii tineri? Unde?”, “Stop distrugerii medicinii de familie”, “Nu distrugeți medicina de familie” sau „Medicina de familie = Sănătatea populației”. Protestul a ținut puțin peste două ore.
Cea mai mare nemulțumire a medicilor din Sibiu este cea legată de scăderea bugetului alocat medicilor de familie cu aproximativ 30%, spun aceștia, în urma proiectul Ordinului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023. În termeni reali, se pare că este vorba chiar 45 % în anumite condiții, ceea ce ar însemna închiderea cabinetelor în mediul rural sau în cazul medicilor care fac naveta pentru zonele mai îndepărtate de municipiul Sibiu în comunele din județ.
„Sarcina fiscală a crescut, cheltuielile cabinetelor de medicină de familie au crescut și ele exponențial, în consecință medicii de familie nu se vor putea susține din veniturile ce urmează a fi realizate: cheltuieli cu salarii, utilități, taxe și impozite către bugetul de stat și bugetele locale etc.
Veniturile cabinetelor de medicină de familie provin în procent de peste 90% din unicul contract cu casele de asigurări de sănătate pe care acestea au posibilitatea să îl acceseze. Valorile garantate ale punctelor per capita şi pe serviciu, pentru anul 2024, aferente asistenţei medicale primare și propuse prin proiectul ordinului mai sus arătat vor genera distrugerea medicinei de familie. Vă solicităm să faceți cunoscute publicului acțiunile de protest desfășurate de către medicii de familie din județul Sibiu față de proiectul ORDINULUI pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1857/441/2023, publicat pe site-ul CNAS la 11 ianuarie 2023. Actul normativ în transparență va afecta grav calitatea serviciilor medicale și efectele acestuia nu se vor răsfrânge doar asupra medicilor și asistenților medicali care activează în asistența medicală primară, ci în primul rând asupra pacienților”, se arată în comunicatul de presă.