17.4 C
Sibiu
luni, martie 20, 2023

La Sibiu, peste 40 % dintre autovehicule, cu probleme

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Şoferii sibieni circulă cu maşini care prezintă neconformităţi tehnice, acte expirate sau anulate şi produc poluare. Aceasta este concluzia controalelor efectuate în trafic de inspectorii Registrul Autor Român Sibiu pe parcursul anului trecut şi finalizate în aceste zile. Totodată, rezultatele din judeţul Sibiu sunt incluse într-un studiu la nivel naţional. Registrul Auto Român a făcut bilanţul  acțiunilor de control tehnic în trafic efectuate de specialiştii săi în anul 2022.

În județul Sibiu au fost verificate, în perioada menționată, 1.470 de vehicule. Dintre acestea, 40,34% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și două prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 2,37% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 2,38% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

banner

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în această regiune au fost aplicate 638 de amenzi contravenționale și au fost retrase 403 certificate de înmatriculare. “În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară. Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, se arată în raportul Registrului Auto Român.

Una dintre cele mai ample acţiuni de control din anul 2022, în judeţul Sibiu, a avut loc în luna iulie. Timp de 4 ore,  în intervalul orar 18-22, în municipiul Sibiu, poliţiştii Biroului Rutier Sibiu, împreună cu reprezentanții R.A.R. Sibiu, au desfășurat o acțiune concentrată pe verificarea stării tehnice a autovehiculelor, în scopul prevenirii producerii evenimentelor rutiere pe fondul defecțiunilor tehnice.

În patru ore, au fost verificate peste 20 de autovehicule și au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 8.720 de lei. A fost reținut un permis de conducere și au fost retrase nouă certificate de înmatriculare. Conform polițiștilor, sancțiunile au vizat utilizarea unor anvelope de alte dimensiuni, dotarea autovehiculelor cu sisteme neomologate de evacuare a noxelor, montarea de folii neomologate, defecțiuni la sistemul de lumini, conducere sub influența alcoolului și altele.

Probleme peste probleme

În anul 2022, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 76.440 de vehicule la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,04% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme. Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,62%);
  • emisiile poluante (22,65%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,86%);
  • vizibilitate (12,6%)
  • șasiu și elemente atașate șasiului (11,85%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,71% dintre vehiculele controlate şi în 1,75% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la aproximativ 6.000 de vehicule (7,86%) dintre cele controlate. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. Astfel, inspectorii RAR au considerat că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident. Aproximativ 3% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecției tehnice periodice – ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră pe parcursul anului 2022, au fost aplicate 25.690 de sancțiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule și 408 ITP-uri au fost anulate.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Am dat startul primăverii prin a fi M.A.I. aproape de copilașii din Cisnădie

Prima Campanie de Informare Interactiv-Distractivă "Ziua Serviciilor de Urgență" din anul 2023 a avut astăzi loc la Cisnădie, pentru...
spot_img

Știri pe același subiect