Şedinţa Grupului de Lucru Mixt pentru Romi „Sunteți”, organizată, astăzi, la Prefectură, în sala ”George Barițiu”, a avut ca temă prevenirea mariajelor timpurii și a răpirilor în comunitățile cetățenilor români de etnie romă.
Din păcate, instituţiile sibiene implicate în acest grup au venit cu informaţii stastitice generale, astfel că aceştia nu au putut creiona adevăratul fenomen al acestei probleme în judeţ. Bineînţeles, fiecare reprezentant ai instituţiilor implicate în acest Grup de la nivelul prefecturii şi-a prezentat activitatea, insistând pe lucrurile bune pe care le face, însă lucrurile sunt departe de a fi rezolvate sau identificate soluţii concrete.
Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică au prezentat cifre şi rapoarte mai concrete, însă Poliţia nu a putut prezenta o statistică cu răpirile din comunităţile române de etnie rromă. Punctul pe i l-a pus Luminiţa Cioabă, prezentă on-line, în timpul şedinţei, care a spus răspicat. ”Noi, prin Fundaţia Ion Cioabă, derulăm proiecte pentru comunitatea rromă de ani buni, în special pentru copii. În schimb, instituţiile publice avansează greu. Nu se pot realiza programe cu strategii doar pe hârtie. Din păcate, etnia rromă nu are niciun reprezentant la Primăria Sibiu, Prefectură. Aceeaşi poveste şi la Casa Judeţeană de Pensii, care nu ne rezolvă probleme pentru cei deportaţi. Practic, pe nicăieri nu suntem luaţi în considerare. Este o pată pentru Sibiu. Oricum, probleme nu se întâmplă numai cu etnicii rromi”.
Ca urmare a celor discutate, prefectul Mircea Dorin Crețu a propus la finalul ședinței ca începând cu luna martie, membrii grupului să vină cu propuneri în Planul Județean de Incluziune a Cetățenilor Români Aparținând Minorității Rome, și împreună cu reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale să intre în dialog cu membrii comunităților de cetățeni români de etnie romă pentru prevenirea căsătoriilor timpurii și a răpirilor.