Consiliul Județean Sibiu va închide pentru doi ani Sala Transilvania, în urma investițiilor privind reabilitarea energetică, ce vor avea loc până în 2028.
Deocamdată, reprezentanții CJ, instituție în subordinea căreia funcționează Serviciul Public Sala Transilvania, nu au fixat încă perioada în care se va întrerupe, efectiv, activitatea, deoarece în cadrul proiectului cu finanțare europeană procesul de derulare a investiției este abia la început. Cel mai probabil, complexul sportiv sibian va fi închis începând cu anul viitor.
Astfel Transilvania, „sala celor 420.000 de suporteri”, așa cum a fost intitulată în trecut, va deveni pentru doi ani Sala Transilvania fără suporteri. Trebuie menționat că această investiție va influența și activitatea pieței volante, care are loc în fiecare sâmbătă, în parcarea serviciului public. În plus, va fi afectată și zona locurilor de parcare.
Fără variante viabile
În urma închiderii Sălii Transilvania, activitățiile sportive, sociale și economice în municipiul Sibiuvor fi practic paralizate, în condițiile în care Sibiu are puține spații indoor pentru activitățiile și evenimentele care s-au desfășurat până acum în cea mai mare sală de sport din județul Sibiu.
Printre variante se numără doar sala CSȘ din Piața Teatrului și alte câteva săli de sport din vecinătatea municipiului Sibiu, cum ar fi cele de la Șura Mică și Cristian, care numără în jur de 200 de locuri fiecare. Mai există și variantele sălii de sport din Cisnădie, unde evoluează echipa de handbal Măgura din localitate, și cea din municipiul Mediaș. Numărul insuficient de spații indoor va face ca evenimentele și competițiile de anvergură ce s-au organizat anual în Sala Transilvania să fie programate în alte orașe și în județele limitrofe.
![](https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2024/01/Sala-Transilvania.-De-pus-la-Nicolae-Nan.jpg)
Reacția Consiliului Județean la solicitarea Sibiu 100%
Având în vedere importanța Sălii Transilvania în viața socio-culturală și economică a orașului și județului Sibiu, am solicitat Consiliului Județean Sibiu informațiile privind situația sălii.
„Sala Transilvania se va închide pentru 24 luni. Lucrările vor demara în ianuarie 2026, dacă etapa de licitație va decurge conform programului. În momentul în care se va lucra la partea exterioară a clădirii, Piața Volantă va fi afectată, însă este prematur să facem scenarii în acest moment. Vom analiza împreună cu constructorul, după semnarea contractului de lucrări”, informează Consiliul Județean Sibiu.
Întrebată ce se va întâmpla cu competițiile sportive, târgurile și expozițiile, conferințele culturale și sociale pe durata închiderii Sălii Transilvania, instituția județului a răspuns sec, printr-o singură propoziție: „La această întrebare cei în măsură să vă răspundă sunt organizatorii fiecărei activități”.
Printre evenimentele și competițiile anuale care au loc în Sala Transilvania se numără meciurile oficiale ale echipei de baschet BC CSU Sibiu în Liga Națională de Baschet Masculin, meciurile juniorilor CSU Sibiu, întâlnirile de handbal ale echipelor de juniori ale Clubului Sportiv Școlar Sibiu, turnee de baschet organizate de ACS Andu Sibiu, competiții de tenis de masă, turnee de fotbal în sală, competiții de judo și karate, campionate naționale și regionale de culturism și fitness, precum și partidele și sesiunile de antrenament ale echipei sibiene de baschet în scaun rulant. După antrenamentele oficiale zilnice, terenul a fost închiriat de diverse cluburi sportive sau firme pentru fotbal în sală, baschet și handbal.
![Transylvanian Grand Prix](https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/10/image-3-2-jpg.webp)
În plus, în Sala Aerobic din cadrul Sălii Transilvania s-au desfășurat zilnic antrenamente de balet, aerobic și alte antrenamente organizate de diverse cluburi sportive sau entități private. De asemenea, pe holul de la etajul 1 al sălii, după amiezele sunt rezervate tenisului de masă.
Totodată, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu alte competiții majore, cum sunt cea de dans sportiv – Transylvanian Grand Prix sau Gala Sportului Sibian (organizată chiar de Consiliul Judetean Sibiu), în care sunt premiați cei mai buni sportivi, antrenori și ambasadori ai sportului din județul Sibiu.
De asemenea, în ultimii ani, pe 1 DECEMBRIE – Ziua Națională a Românei, Sala Transilvania găzduiește spectacolul „Noi suntem români”, organizat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, fără să mai punem la socoteală târgurile anuale de îmbrăcăminte și încălțăminte sau alte evenimente sociale și culturale. Referitor la piața volantă Transilvania, în fiecare sâmbătă, între orele 08.00-14.00, parcarea Sălii Transilvania găzduiește standuri unde își vând produsele circa 200 de producători atestați din întreaga regiune.
Investiție necesară
Consiliul Județean Sibiu și ADR Centru au semnat, în iunie 2024, un contract de finanțare în cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027 pentru investiții importante pentru o clădire emblematică din Sibiu. Sala Polivalentă „Transilvania” va beneficia de lucrări în valoare totală de peste 12,6 milioane euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice a unei construcții a cărei suprafață desfășurată depășește un hectar.
Prin contractul semnat de Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu și Simion Crețu, director general al ADR Centru, se vor investi aproximativ 12,3 milioane euro din fonduri nerambursabile, diferența fiind reprezentată de cheltuielile eligibile și neeligibile ale beneficiarului în bugetul consolidat al cererii de finanțare.
![](https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2020/12/sala-transilvania-e1705923072323.jpg)
Proiectul își propune să reducă de 33 de ori volumul de gaze poluante emis în atmosferă de această clădire și să scadă de peste 5 ori consumul anual de energie primară al construcției. Investiția răspunde obiectivelor asumate de România privind contribuirea la îndeplinirea țintei Uniunii Europene, privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și cele de creștere a ponderii de energie din surse regenerabile din consumul total de energie prin renovarea stocului național de clădiri.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 62.504.262,06 lei, din care suma de 60.951.664,70 lei reprezintă valoarea asistenței financiară nerambursabilă, termenul estimat de finalizare a lucrărilor și încheierea proiectului fiind luna octombrie a anului 2028.
Impactul proiectului va fi măsurat după derularea tuturor lucrărilor, care trebuie să asigure: reducerea de peste 5 ori a consumului anual de energie primară, scăderea de aproximativ 33 de ori a volumului de emisii de gaze cu efect de seră și diminuarea de aproape 6 ori a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire în cadrul construcției, a cărei suprafață totală desfășurată este de 10.660 mp.
„În municipiul Sibiu avem tot mai multe clădiri publice eficientizate energetic, iar rezultatul investițiilor constă în construcții adaptate la standarde europene și la schimbările climatice. De fapt, este foarte interesant de menționat faptul că primele șapte proiecte contractate în regiunea noastră pe acest domeniu, în cadrul Programului Regiunea Centru, sunt din județul Sibiu”, a declarat Simion Crețu, director general Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în urmă cu 7 luni.
![](https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2019/10/Sala-Transilvania-CSU-SIBIU-foto-Cristi-Cojocariu-scaled.jpg)
Sala a devenit costisitoare din punct de vedere financiar
Sala Polivalentă „Transilvania” Sibiu are un număr mediu de 200 utilizatori/zilnic și un grad de ocupare zilnic de la ora 8.00 până la ora 23.00. Din punct de vedere structural, Sala are 4 volume construite: Corp principal (regim înălțime P+2E), Corp intrare principală (doar Parter), Corp centrală de ventilație și vestiare (regim înălțime P+2E) și Corp casă scară.
Clădirea are o uzură medie, iar degradările identificate atât la nivelul închiderilor, cât și la nivelul elementelor de finisaj, au apărut din cauza supunerii la acțiunea apei din precipitații, infiltrații și degradări ale instalațiilor.
Din punct de vedere energetic, clădirea este relativ costisitor de întreținut, din cauza lipsei măsurilor de reabilitare energetică adecvate. Reabilitarea termică vizează corpul C1 (Sala Polivalentă în sine), fără a se realiza modificări funcționale și structurale. Nu se intervine din punct de vedere arhitectural, ci doar pe partea de utilități, asupra corpului de clădire C2 (construcții anexă – centrală termică, stație hidrofor, post transformare și SRM gaz).
Casa sportului sibian din 1998
Sala Sporturilor „Transilvania” este o sală multifuncțională, inaugurată în 1998. Capacitatea sălii este de 1812 de locuri, iar construcția dispune de centrală termică proprie, stație de ventilație care asigura o permanentă împrospătare a aerului, respectiv o încălzire rapidă în sezonul rece.
Suprafața de joc a Sălii Transilvania este de 1000 metri pătrați și este din parchet lamelar propice pentru jocurile de baschet, handbal, fotbal în sală, poate fi pregătită pentru competiții de volei, karate, judo, tenis, dans sportiv sau alte manifestări culturale (concerte, spectacole, conferințe).
![sala transilvania](https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2014/01/sala_transilvania.jpg)
Capacitatea sălii (pe scaune): 1790 locuri + 157 locuri în tribuna telescopică nou instalată. Sala dispune de 4 vestiare pentru jucători și un vestiar pentru arbitri. Holurile sălii, cu o suprafață de 652 metri patrați, pot găzdui diverse manifestări expoziționale (de ex. târguri, vernisaje, etc.) sau organizarea de competiții sportive (de ex. competiții de tenis de masă).
În plus, sala este dotată cu parcare proprie, luminată, de 1.000 locuri, cu posibilitate de închiriere pentru diverse manifestații, precum concerte sau expoziții cu vânzare.