În judeţul Sibiu, în anul şcolar 2024-2025, funcţionează un număr de 368 unităţi de învăţământ preuniversitar (190 cu personalitate juridică şi 178 fără personalitate juridică). Dintre acestea, 183 își desfășoară activitatea în mediul urban (132 cu personalitate juridică şi 51 fără personalitate juridică) şi 185 în mediul rural (58 cu personalitate juridică şi 127 fără personalitate juridică). 330 unităţi de învăţământ se regăsesc în sistemul educațional de stat, iar 38 unităţi de învăţământ, în cel privat.
După tipul unităților de învățământ distribuite în mediul urban, respectiv rural, situaţia acestora se prezintă astfel:
– 155 creșe/grădiniţe, dintre care 86 în mediul urban şi 69 în mediul rural;
– 158 şcoli primare/gimnaziale, dintre care 45 în mediul urban şi 113 în mediul rural;
– 37 licee/colegii, dintre care 36 în mediul urban şi 1 în mediul rural;
– 18 alte unități de învățământ care fac parte din rețeaua școlară (cluburi sportive/cluburi ale copiilor, şcoli postliceale etc.), din care 20 în mediul urban și 5 în mediul rural.
La nivelul județului Sibiu, anul acesta școlar numărul de posturi în educație a fost suplimentat cu 340, dintre care: 256 posturi didactice de predare și 84 posturi auxiliare și administrative. Justificarea majorării numărului de posturi didactice și auxiliare are la bază necesitatea creșterii calității actului de învățământ și acoperirea cu personal a investițiilor noi date în folosință sau care urmează să fie date în folosință, cum ar fi creșterea numărul de îngrijitoare în creșe, creșterea numărul de profesori de sprijin pentru copiii cu (CES) Cerințe Educaționale Speciale, creșterea numărul de informaticieni care să sprijine activitatea laboratoare inteligente finanțate în cadrul PNRR, majorarea numărul de clase pentru învățământul tehnologic dual și învățământul postliceal, dar și pentru a reduce aglomerația din unele clase, creșterea numărul logopezilor și al profesorilor pentru „Școala din spital” și „Școala la domiciliu”.
Resursa umană suplimentară din educația sibiană completează investițiile în infrastructura școlară din județ.
Peste 160 milioane de lei au fost investiți în ultimii ani în unitățile de învățământ (de ex., modernizarea Școlii Gimnaziale Avrig, reabilitarea Școlii Gimnaziale și a Centrului Multifuncțional Păuca, modernizarea școlii din Tilișca, modernizarea școlii din Sibiel, Săliște, reabilitarea infrastructurii școlare și a căminului cultural în Copșa Mică, reabilitarea școlilor gimnaziale din Rășinari, Râu Sadului, Agnita, Apoldu de jos, Miercurea Sibiului, Gura Râului, Șeica Mare, Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna și multe altele.)
Ce a făcut Poliția sibiană pentru siguranța elevilor. 53,5% (197) dintre școli, risc la securitatea fizică
Premergător începerii anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu s-au a executat mai multe activități.
Siguranța umană și tehnică. Au fost organizate acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției unităților de învățământ preuniversitar, ocazie cu care au fost constatate că 53,5% (197) dintre unitățile de învățământ dețin analiză de risc la securitatea fizică (99 în mediul urban și 97 în mediul rural); iar 85,05% (313) dintre unitățile de învățământ dispun de sisteme de securitate (pază umană și sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției) (165 în mediul urban și 148 în mediul rural). Dintre acestea, 250 unități de învățământ sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției (111 în mediul urban și 139 în mediul rural), iar 63 unități de învățământ dispun, concomitent, atât de pază umană, cât și de sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției (54 în mediul urban și 9 în mediul rural). În urma verificărilor, au fost stabilite măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.
Situația marcajelor rutiere. Totodată, au fost organizate acțiuni pentru verificarea și identificarea deficiențelor de semnalizare rutieră în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar (344 unități de învățământ în județ), ocazie cu care au fost identificate deficiențe, constând în marcaje și indicatoare rutiere șterse; necesitatea presemnalizării unor treceri de pietoni existente; amenajarea unor noi treceri de pietoni. Pentru toate aceste deficiențe constate, au fost înaintate informări către administrația publică locală în vederea remedierii în cel mai scurt timp.
Microbuzele școlare. Totodată, au fost organizate acțiuni pentru verificarea autovehiculelor destinate efectuării transportului școlar, fiind identificate 54 microbuze, dintre care 3 sunt nefuncționale, iar unul nu deține copie conformă după certificatul de transport în cont propriu. Cu această ocazie, au fost instruiți 53 conducători ai acestor tipuri de autovehicule cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului elevilor.
Siguranța alimentară. De asemenea, au fost dispuse acțiuni de inventariere a agenților economici din incinta sau din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar. Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigarea a Criminalității Economice au desfășurat, premergător deschiderii anului școlar, acțiuni de verificare a agenților economici care desfășoară activități comerciale în zonele din proximitatea unităților școlare de învățământ pe raza municipiului Sibiu, fără a fi constatate probleme.
Ultimele controale și măsurile impuse. Care sunt școlile cu probleme în județ înaintea începerii anului nou în învățământ
Prin ordin al prefectului Județul Sibiu s-a dispus constituirea unei Comisii mixte de verificare și control a stadiului de pregătire al unităților de învățământ din județul Sibiu pentru începerea anului școlar 2024-2025. Comisia mixtă și-a desfășurat activitatea în perioada 19-30 august 2024, fiind constituită din reprezentantul Instituției Prefectului-Județul Sibiu, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu (ISU), al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu (ISJ) și reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Sibiu (DSP). Instituțiile nominalizate și cele cu atribuții de control pe linia siguranței și securității persoanelor și a clădirilor în care funcționează unitățile de învățământ au efectuat verificări punctuale într-un număr de 84 unități școlare de pe raza județului Sibiu, cu prioritate la unitățile școlare unde au fost semnalate deficiențe și în anii anteriori, dar nu numai. La unitățile școlare și clădirile în care funcționează școli, acolo unde au fost constatate neregularități și deficiențe, s-au dispus măsuri de remediere a problemelor (cu termen stabilit) sau în cel mai scurt timp posibil, dar cel mai târziu până la începerea anului școlar, și totodată au fost făcute recomandări în funcție de natura problemei constatate.
Situația controalelor DSP
Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu a efectuat un număr total de 38 de controale în unități de învățământ din județul Sibiu, respectiv la 19 școli, 14 grădinițe și 5 licee. Problemele constatate au fost minore și s-au stabilit termene concrete de remediere.
Inspectoratul Școlar Județean Sibiu în acțiune
Toate unitățile școlare verificate dețin autorizație sanitară de funcționare pentru anul școlar 2024-2025. Au fost monitorizate transferurile elevilor, pe perioada vacanței de vară, a fost verificată legalitatea efectivelor de elevi în clase, documentele de diagnoză, respectiv planul de dezvoltare instituţională/planul de acţiune al şcolii pentru învăţământul profesional şi tehnic (PAS); planul managerial; programul de dezvoltare al sistemului de control managerial; s-a verificat necesarul de combustibil pentru încălzirea pe timpul iernii, funcţionarea microbuzelor şcolare şi întreţinerea spaţiilor şcolare de recreere, funcţionarea echipamentelor de monitorizare video în clădirile unităților de învățământ, în spaţiile exterioare ale clădirilor unităţilor de învățământ și existenţa împrejmuirii spațiilor unităţilor de învățământ cu gard.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu
Personalul Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Sibiu a controlat un număr de 28 de clădiri de învățământ de pe raza UAT-urilor Șelimbăr, Moșna, Racovița, Miercurea Sibiului și Sibiu. Au fost aplicate 5 avertismente. În ceea ce privește avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, din totalul celor 185 unități de învățământ cu personalitate juridica, 92 nu fac obiectul autorizării, 50 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar 43 sunt neautorizate, dar care se află în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare ca urmare lucrărilor de modernizare sau extindere desfășurate. În perioada 2023-2024 au fost emise 10 autorizații de securitate la incendiu pentru unități de învățământ și 65 de avize de securitate la incendiu, pentru lucrări la clădiri de învățământ.
Controalele ISU la unitățile de învățământ din județ continuă pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, astfel încât securitatea la incendiu a persoanelor și clădirilor să fie asigurată în permanență.