2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

230 de ani de învățământ pedagogic, la Sibiu

Cele mai citite

În urmă cu 230 de ani apărea în spațiul românesc învățământul pedagogic. O onoare și un motiv de mândrie pentru zona Ardealului, acest tip de învățământ a apărut chiar la Sibiu și a reprezentat, încă de la început, o continuare a luptei pentru emancipare. În acea vreme, era mare de nevoie de dascăli, de oameni care să fie mai mult decât niște simple enciclopedii pe picioare. Era nevoie de repere pentru tinerele generații, confidenți și prieteni.
Școala pedagogică sibiană a trecut prin numeroase etape și a acumulat, de-a lungul celor 230 de ani, câteva nume de învățători care, în complexitatea lor, au format unele din cele mai remarcante personalități ale istoriei românești. Vorbim aici despre Andrei Şaguna, Onisifor Ghibu, Radu Tempea, Dumitru Comşa, Daniil P. Barcianu, Visarion Roman, Ioan Popescu, Petru Şpan, Timotei Popovici, Eusebiu Roşca, aceștia fiind doar câțiva dintre ei.

pedagogic-4

Prima şcoală normală aparţinând învăţământului ortodox a fost înfiinţată prin decretul imperial nr. 2.676 din 15 martie 1786, avându-l ca director pe Dimitrie Eustatievici. Disciplinele obligatorii pentru cei care doreau să devină învăţători erau: aritmetica, gramatica, ortografia limbii române, catehismul, ulterior fiind introduse metodica, silabisitul şi cititul, bucoavna, catehizarea.
Colegiul Naţional Pedagogic a primit, în 2003 şi 2008, titlul de „Şcoală Europeană”, o recunoaştere a calităţii actului educativ pe care îl desfăşoară.
Rodica Țălnariu – „Revederea cu foștii elevi este tot timpul foarte frumoasă”
pedagogic-3Rodica Țălnariu a fost director adjunct al colegiului încă din anul 1998, anul 2007 aducând-o în fruntea școlii, în poziția de director. Mărturisește că meseria de dascăl este una dificilă, dar satisfacțiile sunt pe măsură.
Este dificil de lucrat cu copii, însă sunt și satisfacții pe măsură. Avem copii deosebiți la școala noastră și la liceu, încât rezultatele ne mobilizează și ne motivează să muncim pe viitor. Elevii care au terminat 12 clase se întorc mereu, iar noi îi așteptăm cu brațele deschise. Revederea este tot timpul foarte frumoasă, iar cel puțin în primii ani de la finalizarea liceului, îi avem ca oaspeți aproape tot timpul. Vin și la întâlnirile de 10 ani, 20 de ani, 30 de ani, vin cu plăcere să își revadă dascălii. Anul acesta se aniversează 230 de ani de învățământ pedagogic românesc la Sibiu. E greu de spus că școala noastră împlinește atâția ani, dar suntem continuatorii acestei tradiții”, povestește Rodica Țălnariu, directorul Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu.
Mărturii pline de iubire ale foștilor elevi
Cei care au absolvit Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu își amintesc mereu cu multă căldură de perioada de studii. Printre marile influențe din acea perioadă, foștii învățăcei îi amintesc, fără doar și poate, pe profesorii lor.
Acum mulți ani, în 2011, am absolvit Pedagogicul, la Sibiu. Am avut prilejul să învăț într-un liceu modern care mi-a oferit șansa să studiez limba germană și să îmi dezvolt abilitățile pe care le dețin astăzi. Alături de un colectiv frumos și alături de profesori extraordinari, am reușit dobândesc multe cunoștințe, care cu siguranță m-au ajutat în carieră. Anii petrecuți la Liceul Pedagogic rămân cei mai frumoși ani. De asemenea, colegii mi-au devenit prietenii cei mai buni cu care țin legătura zilnic și acum”, mărturisește Christian Florea.
Ane-Mari Hann a urmat cursurile la Colegiul Pedagogic în aceeași perioadă. Spune că își amintește perfect de anii de liceu și de cât de frumoasă era viața la școală, alături de colegii ei și de profesori. Pentru ea a cântărit foarte mult și atitudinea cadrelor didactice, de care își amintește cu foarte multă însuflețire
Perioada petrecută la Pedagogic a fost una dintre cele mai importante și benefice perioade din viața mea. Anii petrecuți în cadrul Colegiului au fost anii care m-au format, care m-au ajutat să devin persoana care sunt acum. Nu doar propriul succes m-a determinat să îmi continui studiile în cadrul acestui colegiu, ci și calitatea, profesionalismul, seriozitatea și bunătatea cadrelor didactice. În cadrul liceului, ajutată atât de cadrele didactice, cât și de către colegii mei, am reușit să depășesc toate obstacolele care îmi îngrădeau evoluția, datorită lor am atins un nivel educațional ridicat, aceștia îndemnându-mă în a excela în toate domeniile”, spune tânăra.
Ane încheie prin a le transmite un mesaj tinerelor generații, viitorilor pedagogi.
Viitori elevi, dacă aveți vreo îndoială, eu vă sfătuiesc să vă luați inima în dinți, să încercați și să excelați deoarece nu veți regreta, singurul lucru pe care eu îl regret acum este faptul că totul s-a terminat mult prea repede. Tot ce este frumos trece repede…”, concluzionează Ane.
 
daniela-cimpeanPrintre absolvenții învățământului pedagogic din Sibiu se numără și Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu. Ea povesteA fost un liceu care mi-a marcat existența, parcursul pe care l-am avut în viața de zi cu zi după absolvire. Cu drag îmi amintesc și acum de minunații profesori care efectiv ne-au fost părinți, dar și educatori. De foarte multe ori mă uit înapoi și îmi amintesc de sfaturile lor, de ajutorul lor necondiționat. Îmi dau seama că toată acea educație pe care am primit-o ne-a ajutat pe toți cei care am absolvit acest liceu, să devenim niște oameni responsabili și să încercăm să fim exemple, în locurile în care activăm. Au reușit acest lucru și foarte mulți absolvenți sunt exemple în comunitățile în care trăiesc. Mă număr printre cei privilegiați, care au avut șansa de a învăța acolo și pentru asta le mulțumesc celor care m-au ghidat în tot acest timp”
 
In cadrul Colegiului Naţional Pedagogic funcţionează, în prezent, 63 cadre didactice în învăţământul liceal şi gimnazial şi 10 cadre didactice în învăţământul primar. Secţia română cuprinde 5 clase în învăţământul primar, 2 clase în învăţământul gimnazial şi 12 clase în învăţământul liceal. Secţia germană cuprinde 5 clase în învăţământul primar şi 8 clase în învăţământul liceal.

Publicitate
Ultimele știri

Papervee, soluția fără hârtii pentru Resursele Umane. Produsă în Sibiu de trei tineri antreprenori

Când ne gândim la produs local, de cele mai multe ori avem în minte ceva palpabil: o bijuterie, mobilă,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect