Grija pentru pacient începe din bucătărie: o nouă etapă pentru alimentația din Spitalul Județean Sibiu
Blocul Alimentar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost complet modernizat și dotat cu echipamente de ultimă generație, în urma unei investiții totale de aproximativ 3,1 milioane de lei. Noua cantină va fi complet operațională începând cu luna august, iar prepararea hranei pentru pacienți va fi asigurată de Bliss SRL, compania sibiană care administrează şi lanțul de restaurante Super Mama.

Un parteneriat pentru sănătate
Proiectul a fost posibil prin colaborarea dintre Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și Bliss SRL, operatorul specializat în alimentație publică.
Contribuția părților:
1,328 milioane lei au fost investiți de către spital pentru lucrări de infrastructură: montarea de tavane sandwich din inox, reabilitarea pardoselilor, izolarea termică a camerelor frigorifice, compartimentarea spațiilor, amenajarea rampei de colectare a deșeurilor, hote profesionale și sisteme de ventilație, și
1,785 milioane lei au fost investiți de Bliss SRL, care a dotat spațiul cu echipamente industriale din inox, zone de lucru specializate (pentru carne, legume, ouă, mic dejun), utilaje de capacitate mare și un sistem integrat de distribuție a hranei cu tăvi izoterme.
„Pacienții nu vin la spital de plăcere. Vin pentru că au o nevoie, o problemă de sănătate care le tulbură echilibrul vieții. Iar noi, ca administrație, avem datoria de a le face șederea cât mai confortabilă și mai sigură. Modernizarea Blocului Alimentar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu este un gest concret de respect pentru munca echipelor medicale și pentru nevoile reale ale pacienților. Pe lângă investițiile în aparatură și infrastructură medicală, este esențial ca și spațiile în care se prepară hrana, precum și calitatea alimentelor, să reflecte grija pe care o datorăm fiecărui om aflat în suferință. Felicit echipa spitalului și operatorul pentru profesionalismul cu care au dus la capăt acest proiect, în acord cu cele mai înalte standarde de siguranță și calitate”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Lucrările efectuate de spital au inclus montarea de tavane sandwich din inox, cu rol esențial în asigurarea igienei și rezistenței la foc. Investiția a presupus și reabilitarea pardoselilor, izolarea termică a camerelor frigorifice, compartimentarea zonelor de lucru și amenajarea unei rampe pentru colectarea deșeurilor. De asemenea, au fost instalate hote profesionale, sisteme de recirculare a aerului și camere de refrigerare.
Creștere semnificativă a satisfacției pacienților
Pe lângă aceste intervenții, SC BLISS SRL, operatorul responsabil cu activitatea de preparare a hranei, a realizat o dotare completă a spațiului cu echipamente industriale din inox, zone specializate de lucru (pentru ouă, carne, legume, mic dejun), echipamente de gătit de capacitate mare și un sistem integrat de distribuție cu tăvi izoterme, menit să asigure menținerea temperaturii și igienei porțiilor până la livrarea către pacienți.
Astfel, după activitatea de catering, realizată de SC BLISS SRL, se va intra în fosta bucătărie a Spitalului Clinic Județean, complet modernizată și dotată cu echipamente care sunt conforme cu normele HACCP.
Toată distribuția preparatelor culinare se va face într-un mod nou în Sibiu, printr-un sistem de distribuție hrană în tăvi compacte, compuse dintr-o tavă compactă izotermă cu farfurii cu locașe-locaș pentru farfurie ciorba, 1 buc farfurie felul doi și două locașe pentru farfurie desert, toate fiind închise etanș. Un sistem închis, igienic pentru beneficiarii spitalului, astfel siguranța alimentelor distribuite fiind superioară.
Colaborarea cu firma sibiană specializată în prepararea hranei a început încă din anul 2023, iar rezultatele sunt vizibile: potrivit datelor colectate prin formularul de feedback al Ministerului Sănătății, completat de pacienții internați, gradul de satisfacție privind hrana oferită în spitalul nostru, a crescut semnificativ – de la 68–75% în 2023, la 85–90% în prezent. Esențial a fost și sprijinul pe care Consiliul Județean Sibiu ni l-a acordat prin reabilitarea spațiilor medicale și dotarea lor cu echipamente moderne, a completat Robert Fotache, managerul SCJUS.

Ovidiu Străjan (SC Bliss SRL): „M-am implicat în acest proiect pentru că am dorit să ajut”
Pentru Ovidiu Strajan, asociat unic al Bliss SRL, implicarea în acest proiect are o dimensiune personală și comunitară:
„M-am implicat în acest proiect pentru că am dorit să ajut, să fac ceva concret pentru comunitate. Dincolo de susținerea altor inițiative sociale locale, am simțit nevoia unui demers cu impact real și durabil. Experiența pe care o avem în domeniul restaurantelor se reflectă în calitatea hranei pe care o oferim, însă într-un spital miza este mai mare, hrana este parte a procesului de vindecare. Pentru mine, acest proiect are și o încărcătură personală – bunicul meu, Zaharie Adam, a fost lucrător la cantina acestui spital acum 35 de ani. Să revin aici în calitate de partener este o formă de continuitate și respect față de rădăcinile mele.
Împreună cu echipa noastră, suntem pregătiți să oferim, dintr-o cantină modernizată și complet echipată, mese calde care respectă cele mai înalte standarde de igienă, gust și valoare nutrițională.”
Blocul Alimentar modernizat este programat să devină complet operațional în luna august a acestui an. „Consiliul Județean Sibiu va continua să investească în mod concret în îmbunătățirea sistemului sanitar din județ și în asigurarea unui cadru sigur, eficient și funcțional pentru toți cei care au nevoie de serviciile sale”, au mai precizat reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.




