Articol de Mircea Bunaciu
A apărut prima ediție nr. 1 Iulie 2024 Buletinului PNRR. Între noutățile legislative regăsim cele legate de tichetele de muncă pentru lucrătorii casnici – un venit legal fără contract de muncă, dar cu beneficiul unor asigurări sociale.
Persoanele care muncesc ocazional pentru gospodăriile altora sunt plătiți printr-un bilet de valoare – tichetul de activități casnice. Legea care reglementează activitatea prestatorului casnic, prin care se urmărește reglementarea unui domeniu predominant nefiscalizat și sursă a muncii „la negru”, se aplică în mod concret de puțină vreme.
Activitățile casnice pot include curățenie, spălare și călcare a hainelor, prepararea hranei și îngrijirea unei persoane dependente
Legea nr. 111/2022 definește activitatea casnică drept o muncă necalificată desfășurată în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, dar nu cu caracter recurent, ci ocazional. Activitățile casnice pot include curățenie, spălare și călcare a hainelor, prepararea hranei și îngrijirea unei persoane dependente. Prestatorul casnic nu va fi plătit în bani de beneficiar, însă va primi tichete de activități casnice, care vor fi preschimbate în numerar ulterior și pentru care statul reține, la preschimbare, impozit și contribuție la pensii, dar nu la valoarea integrală a tichetului.
A fost extinsă lista activităților casnice necalificate prin care orice persoană peste 16 ani poate fi plătită, fără a fi nevoie de contract de muncă. Sunt 25 de activități ce pot fi remunerate cu tichete de muncă purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.
Platforma tichete.anofm.ro este locul în care se întâlnește cererea și oferta, adică beneficiarii și prestatorii de activități casnice, și permite achiziționarea tichetelor de muncă. Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii anunță serviciile pe carele pot oferi.