-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Turnul Sfatului va fi reabilitat și transformat în spațiu expozițional

Cele mai citite

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din orașul Sibiu, Turnul Sfatului, amplasat chiar la trecerea dintre Piața Mică și Piața Mare, va fi reabilitat de Primăria Sibiu cu aproape 10 milioane de lei. Expertizele au scos la iveală faptul că imobilul a suferit o serie de degradări structurale și estetice care necesită intervenții majore pentru a salva această clădire-simbol.

Materiale îmbâtrânite în structura clădirii, deformare și uzură la componentele din lemn, ale scărilor interioare, degradări ale componentelor din lemn ale șarpantei, vandalism și murdărire la exterior, intervenții necorespunzătoare de-a lungul anilor, atacuri fungice și de carii ale structurii, toate acestea sunt acțiunile factorilor externi asupra uneia dintre cele mai cunoscute clădiri din Sibiu, Turnul Sfatului, vizitată anual de zeci de mii de turiști români și străini. Imobilul a fost expertizat încă din 2020, la finalul analizei făcute de experți fiind elaborat un raport care a subliniat intervențiile ce trebuie făcute pentru oprirea degradării și readucerea acestei construcții la o stare corespunzătoare. Modificările propuse de Primăria Sibiu au fost aprobate de Ministerul Culturii.
Printre intervențiile propuse la Turnul Sfatului se numără înlocuirea cărămizilor deteriorate, înlocuirea elementelor de șarpantă, înlăturarea balustradei și mâinii curente din lemn, care încep de la etajul 3, acestea urmând să fie înlocuite cu o balustradă din montanți metalici cu bare pline și mână curentă din platbandă, modificarea rampelor de scară dintre etajele 3-4 și 4-5, prin înlocuirea treptelor cu elemente din lemn de 6.46 cm, eliminarea rampelor de scară dintre etajele 4-5-6 și înlocuirea lor cu scări noi, cu trepte din tablă și balustradă similară celei de la etajele 3-4, reabilitarea ferestrelor, reabilitarea învelitorii, crearea unei zone de vizitare a șarpantei. Toate modificările la rampele scărilor și la elementele de scară au ca scop respectarea normelor actuale de siguranță.
În plus, se vor pune în evidență plăcile cu inscripții în limba latină situate la nivelul parterului și etajului 1 ale Turnului Sfatului şi piatra portalului şi se va îndepărta tencuiala de pe suprafața pietrei ușii de la intrare. Întreaga suprafață exterioară a turnului, inclusiv interiorul gangului, se va zugrăvi în într-o culare bej, asemănătoare cu cea regăsită la Biserica Evanghelică.
Pe lângă lucrările de consolidare și renovare, vor fi adăugate și elemente suplimentare pentru expunerea de lucrări de artă: „”sistem de expunere din mobilier modular, care poate fi compus în plan vertical sau orizontal, pentru a alăcutui podine, piedestaluri etc.”. Mobilierul va fi luminat pe bază de baterii. Pe tavan, perimetral, ascunse după grinzile de lemn, vor fi amplasate sisteme audio și de supraveghere, precum și detectoarele de fum. Spațiul va fi încălzit cu panouri radiante.
Suma estimată de Primăria Sibiu pentru toate aceste lucrări ce vor fi realizate la clădirea Turnul Sfatului este de 9,49 milioane de lei, sumă care trebuie aprobată de Consiliul Local.
Turnul Sfatului datează din perioada cuprinsă între anii 1224 și 1241 și a fost folosit inițial ca poartă de intrare în cea de-a doua centură de fortificații a orașului Sibiu. Este rezultatul mai multor faze de construcție, de-a lungul timpului fiind înălțat succesiv și înglobat unui grup de clădiri. Turnul este alcătuit din șapte etaje retrase succesiv, susținut de contraforturi înalte ce se retrag în trepte, cu un acoperiș în formă de bulb ce datează din secolul XIX. Construcția inițială se regăsește în structura primelor două etaje, următoarele 5 fiind rodul intervențiilor suferite pe parcursul diverselor momente istorice. Rolul său a evoluat în timp, de la turn de apărare a accesului în zona fortificată, la depozit de cereale, punct de observație a incendiilor, loc de arest temporar sau chiar muzeu de științe naturale și de exponate medievale, în final păstrându-se drept un adevărat simbol al orașului, nelipsit din tablouri și vederi. La cel de-al șaselea etaj este amplasat un mecanism de ceas realizat la 1494 de o renumită firmă elvețiană.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect