0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Vântul şi ceaţa au creat probleme în 2022. Însă a nins mai mult, iar 23 iulie 2022 a fost cea mai călduroasă zi

Cele mai citite

Vântul cu rafalele cele mai puternice în judeţul Sibiu vine dinspre Valea Oltului şi s-a resimţit destul de puternic în municipiul Sibiu. Totodată, ceaţa a fost un fenomen meteorologic destul de prezent în judeţul Sibiu în ultimele patru luni ale anului trecut. 23 iulie 2022 a fost cea mai caldă zi a anului trecut. De asemenea, în 2022, la Bâlea, în Masivul Făgăraş, a nins mai mult decât media din perioada de referinţă 1991 – 2020.

Aceste date au reieşit din raportul de activitate pe anul 2022 prezentat, astăzi, la Prefectură, de conducerea Centrului Meteorologic Transilvania Sud Sibiu, prin directorul Mioara Fodor.

Din totalul de 555 de avertizări nowcasting emise de centrul regional Sibiu în cursul anului 2022, 182 au vizat și județul Sibiu. Avertizările s-au referit la fenomenele de instabilitate (asociate cu grindină, descărcări electrice), intensificări ale vântului, ceață, polei. Cel mai frecvent, intensificările de vânt au fost date pentru zona Valea Oltului, cu extindere spre municipiul Sibiu sau la trecerea unor fronturi, fiind asociate și cu fenomene de instabilitate.

Cele mai multe avertizări de vânt au fost emise în lunile de iarnă – în număr de 55 față de 82 emise în total (67 %). Ceața a fost avertizată cel mai mult în ultimele 4 luni ale anului, cu un maxim de avertizări emise în luna noiembrie (77 din 254 în total – 30,3 %), apoi octombrie și decembrie. Avertizările nowcasting sunt emise pe o perioadă de 30 minute până la 6 ore și se emit atunci când se observă producerea inevitabilă a unor fenomene periculoase, care nu pot fi surprinse cu exactitate de avertizările sinoptice sau buletinele meteorologice. La emiterea lor se folosesc produsele radar, precum și cele satelitare, ținând cont și de variația parametrilor meteorologici măsurați la stațiile meteo (variația direcției și intensificarea vântului, variația presiunii aerului și a temperaturii, apariția fenomenelor orajoase, evoluția norilor… etc). În schimb, cele pentru ceață și vânt se pot emite pe o perioadă mai lungă (până la 6 ore) și cu anticipație mai mare, fiind mai ușor predictibile în anumite situații sinoptice. Avertizările nowcasting se emit printr-o aplicație care le trimite automat la beneficiari și la sistemul Ro-Alert.

Cea mai caldă zi din 2022

Potrivit specialiştilor sibieni, ziua cea mai caldă din vara 2022 la toate cele 6 stații meteorologice din județ a fost 23 iulie, când la toate stațiile de șes s-a depășit pragul de caniculă, respectiv de 35 de grade. În ziua respectivă cea mai ridicată temperatură s-a înregistrat la Dumbrăveni, de 36.7 grade, la Boița 36.1 grade, la Sibiu-zoo 35.7 grade, la Sibiu-Cristian 35.6 grade, iar la stațiile montane s-au înregistrat 28.2 grade la Păltiniș și 19.8 grade la Bâlea-Lac. În ceea ce privește comparația dintre temperaturile maxime înregistrate în cursul anului 2022 și media climatologică din intervalul 1991-2020, acestea au fost în general mai mari, dar au existat și perioade cu valori ușor mai scăzute față de medie. Abaterea față de norma climatologică 1991-2020 a temperaturilor maxime din 2022 a fost negativă în lunile martie, aprilie și septembrie la toate stațiile și pozitivă în lunile februarie, mai, iunie, iulie, august, octombrie, noiembrie și decembrie. La nivel anual, abaterea a fost pozitivă.

Informaţiile meteo ajung rapid

Conducerea Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud afirmă că există colaborări benefice cu ISUJ-rile din toate cele 6 judeţe pe care le avem sub supraveghere meteorologică în ceea ce priveşte fluxul informărilor şi atenţionărilor de producere a fenomenelor meteorologice periculoase, precum şi back-up-ul confirmării acestora. Totodată, în perioadele cu temperaturi extreme (caniculă vara şi ger iarna), colaborează bine cu DSP-urile (Direcţia de Sănătate Publică) şi ITM-urile (inspectoratele de muncă) din cele 6 judeţe, prin elaborarea de prognoze şi diagnoze referitoare la valorile temperaturilor maxime, indicelui de temperatură-umezeală, temperaturilor minime şi indicelui de răcire. În plus, instituţia are convenţii de colaborare cu instituţiile de învăţământ de toate categoriile (primar, gimnazial, liceal şi universitar), precum şi cu toţi cei care au solicitat sprijinul privind date şi studii meteorologice ce le sunt necesare în activităţile pe care le desfăşoară.

Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, cu sediul în Sibiu, a fost înfiinţat în aprilie 1999 şi este unul din cele şase Centre Meteorologice Regionale ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie R.A Bucureşti. Activitatea de prognoză meteorologică s-a desfăşurat însă sub coordonarea Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie Bucureşti de peste 75 de ani. Centrul acoperă cele şase judeţe ale regiunii Transilvania-Sud, cu o suprafaţă de 34.015 km², având în componenţă: Serviciul Regional de Prognoză a Vremii Sibiu, Serviciul Meteorologic de Asigurare a Calităţii Sibiu şi Târgu-Mureş, radarul meteorologic de la Târnăveni-Bobohalma şi 27 de staţii meteorologice, din care 7 autonome (Batoș, Tâgu-Mureș parc, Odorhei, Dumbrăveni, Blaj, Boița, Sibiu-zoo), 5 de munte (Bâlea-Lac, Păltiniş, Lăcăuţi, Bucin şi Roşia-Montană) şi 7 staţii cu activitate de agrometeorologie (Sibiu-Cristian, Dumbrăveni, Sebeş Alba, Târgu-Mureş, Sărmaşu, Miercurea-Ciuc, Braşov).

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect