Sirenele din municipiul Mediaș vor suna, miercuri, între orele 10 și 11, în cadrul exercițiului „Miercurea Sirenelor”.
Având în vedere prevederile Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 1259/2006 privind organizarea și asigurarea activității de înștiințare, avertizare, prealarmare și alarmare în situații de protecție civilă și prevederile Ordinului Ministerului afacerilor Interne nr. 886/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice privind Sistemul național integrat de înștiințare, avertizare și alarmare a populației, miercuri, 26 februarie 2025, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va desfășura antrenamentul/exercițiul de alarmare publică, denumit generic „Miercurea Sirenelor“ pentru verificarea funcționării sirenelor pe întreg teritoriul național.
În acest sens, sirenele din municipiul Mediaș vor fi pornite miercuri, 26 februarie, în intervalul orar 10:00 – 11:00, acesta fiind doar un test de rutină, în vederea verificării sistemului de alarmare publică.
Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea și alarmarea populației se realizează în scopul evitării surprinderii și al luării măsurilor privind adăpostirea populației, protecția bunurilor materiale, precum și limitarea efectelor dezastrelor, atacurilor aeriene și ale acțiunilor militare.
Semnalele de alarmare acustice ale populației, instituțiilor publice și operatorilor economici sunt: alarma aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană și încetarea alarmei.
Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.
- Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
- Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
- Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
- Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.