13.1 C
Sibiu
duminică, septembrie 25, 2022

Ziua persoanelor cu dizabilități, sărbătorită în centrele din județul Sibiu

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

În data de 3 decembrie este celebrată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, motiv pentru care și în județul Sibiu centrele rezidențiale și Serviciul evaluare complexă a copilului aflate în structura DGASPC Sibiu au programat o serie de acțiuni. Evenimentul este sărbătorit în centre prin întâlniri şi manifestări care au scopul de a conştientiza comunitatea locală asupra persoanelor cu dizabilităţi și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. De asemenea, este o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.
„ În fiecare zi poți alege să fii supărat pentru ceea ce nu ai sau să fii recunoscător lui Dumnezeu pentru ceea ce ai. Urez tuturor persoanelor cu dizabilități un sincer LA MULȚI ANI și îi îndemn să fie mândri de ceea ce sunt, pentru că demnitatea, respectul și nondiscriminarea sunt valorile normale de care trebuie să se bucure orice ființă umană.”a declarat doamna director general DGASPC Sibiu, Laura Vîlsan.
Ziua de 3 decembrie va constitui „Ziua Portilor Deschise” pentru CRRPH Mediaș, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Agnita, Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Dumbraveni I, Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Dumbraveni II, Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Talmaciu, Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Râu Vadului și Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Talmaciu II.
Evenimentele constau în vizitarea centrelor de către autoritățile locale, dar și dezbateri privind încercarea de a sensibiliza opinia publică cu privire la avantajele integrării sociale a persoanelor cu handicap. Tot în această zi, beneficiarii se vor putea bucura de o masă festivă, de cadouri și vor fi
integrați în diverse activități precum recital de poezii, colinde, jocuri, toate cu specificul sărbătorilor de iarnă. Nu vor lipsi nici expozițiile cu vânzare a lucrărilor realizate de către beneficiarii centrelor în cadrul programului de ergoterapie. La Centrul de Îngrijire şi Asistenţă “ Episcop Nicolae Popoviciu“ Biertan beneficiarii se vor putea bucura de o masă festivă şi de cadouri. Totodată ei vor avea drept invitaţi pe elevii Şcolii Generale Biertan şi vor confecționa împreună felicitări și ornamente de Crăciun. Beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Cisnădie își vor expune toate lucrările realizate la orele de ergoterapie în cadrul unei expoziții. Tot în aceasta zi vor avea parte de un moment artistic realizat de catre elevii Liceului Tehnologic Cisnădie.
Ziua persoanelor cu dizabilități va fi sărbătorită şi în cadrul Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități Speranţa, Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități Turnu Roșu și Complexul de Servicii „Prichindelul”. Vor fi confecționate ornamente de Crăciun , vor asculta colinde și vor recita poezii. Punctul culminant pentru beneficiarii CPCD Speranţa este vizita pe care o vor face în orășelul copiilor din Piața Mare. Serviciul evaluare complexă a copilului în colaborare cu Teatrul pentru copii și tineret Gong Sibiu organizează în 3 decembrie, ora.17.00, 2 ateliere de creație cu copiii de la CPCD Turnu Roșu. Ei vor învăța să-și creeze propriul ornamente de Crăciun iar, la final de atelier fiecare copil va primi un cadou din partea Organizației E.M.M.A. În 1992, Organizaţia Naţiunilor Unite a hotărât ca ziua de 3 decembrie să fie proclamată: “ Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități “. Prin intermediul acestei zile se urmăreşte promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilităţi şi mobilizarea suportului pentru demnitatea, drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
Ultimele știri

Ministrul Muncii: Contextul economic și social impun o măsură de majorare a salariului minim

Contextul economic şi social impun o măsură de majorare a salariului minim, pentru că în România nu se poate...
spot_img

Știri pe același subiect