2.9 C
Sibiu
duminică, decembrie 3, 2023

Câte persoane au dispărut în Sibiu în ultimele trei decenii

Cele mai citite

Investigațiile criminale desfășurate în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, pe linia localizării persoanelor dispărute, a fost subiectul principal al ședinței Colegiului Prefectural, desfășurat astăzi, la Prefectură. Tiberiu Iulian Ivancea, șeful IPJ Sibiu, a prezentat situația de bilanț a activităților desfășurate de efectivele de specialitate pe linia persoanelor dispărute.

În anul 2023, la Poliția Sibiu, s-a reclamat dispariţia unui număr de 254 de persoane (176 minori şi 78 persoane majore), fiind puse în urmărire naţională, dar şi internaţională (minorii obligatoriu, potrivit legii). A fost clarificată situaţia pentru un număr de 227 persoane (156 minori si 71 persoane majore), astfel că la sfârşitul perioadei analizate au rămas în evidenţă un număr de 27 persoane dispărute (20 minori și 7 persoane majore).

Totodată, din totalul de 254 dosare de dispariție înregistrate în perioada 1 ianuarie2023 – 16 octombrie 2023, 93 dosare reprezintă plecări voluntare și repetate din cadrul centrelor de plasament administrate de catre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu. Astfel, din totalul disparitiilor ramase active în 16 octombrie 2023, 67% reprezintă plecări voluntare și repetate ale minorilor din centrele de plasament.

Poliția urechează Direcția de Asistență Socială a Consiliului Județean

Având în vedere dificultățile cu care ne confruntăm în ceea ce privește dispariția minorilor institutionalizați în cadrul D.G.A.S.P.C, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, și pentru eficientizarea activității pe linia persoanelor dispărute, autoritățile de forță propun următoarele masuri: efectuarea unor întâlniri de lucru multiinstituționale în vederea identificării și stabilirii de măsuri pentru prevenirea disparițiilor din Centrele de Plasament și implicit diminuarea riscului victimal; intensificarea pazei la nivelul fiecărui Centru de Plasament în vederea prevenirii plecărilor voluntare repetate și conform Cap.IV, art.4, lit.c, din Protocolul de Colaborare nr. 906463 din 29.06.2021 efectuarea primelor verificări cu personalul propriu din cadrul D.G.A.S.P.C, în vederea identificării minorilor plecați voluntar din cadrul Centrului de Plasament in imediata apropiere a centrului. Celelalte măsuri se referă la informarea scrisă și cu celeritate a I.P.J Sibiu cu privire la fuga minorilor din cadrul centrelor de plasament aflate in subordinea D.G.A.S.P.C Sibiu, informare ce trebuie să cuprindă conform Cap.IV, art.4, lit.d, din Protocolul de Colaborare nr. 906463 din 29.06.2021, acordul de mediatizare al Centrului de plasament, semnalmentele, obiectele vestimentare, semnele particulare și o fotografie recentă ale minorului plecat voluntar și colaborarea permanentă între I.P.J Sibiu și D.G.A.S.P.C cu privire la situația minorilor institutionalizați.

Totodată, Poliția Sibiu a prezentat și istoricul disparițiilor de persoane din județul Sibiu. Astfel, în afara celor 56 de cazuri rămase în lucru din anul 1990 și până în prezent, în care se desfășoară activități de investigare, cercetare și comparații criminalistice, în evidența pasivă a IPJ Sibiu se mai află în prezent 4 cazuri. În aceste cazuri se efectuează periodic numai comparații criminalistice (de către un lucrător al Serviciului Criminalistic), cercetările putând fi reluate oricând apar noi informații.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

România și-a aflat adversarele de la EURO 2024. Cum vi se pare grupa Naționalei?

Sâmbătă seara a avut loc, la Hamburg, tragerea la sorți a a grupelor EURO 2024. România va face din...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect