Nr.: 1213/29.01.2013
Referitor la:2 Februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede
COMUNICAT DE PRESĂ
2 februarie 2013 – „Zonele umede au grijă de apă”
„Ziua Mondială a Zonelor Umede” marchează adoptarea Convenţiei asupra Zonelor Umede de Importanţă Internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. Convenţia, cunoscută şi sub numele de „Convenţia Ramsar” este un tratat interguvernamental care asigură cadrul de acţiune la nivel naţional şi internaţional, în vederea conservării şi utilizării raţionale a zonelor umede şi a resurselor acestora. Tratatul a fost adoptat în 2 februarie 1971 în oraşul iranian Ramsar şi a intrat în vigoare în 1975, fiind singurul tratat global de mediu care se ocupă de un ecosistem special, iar ţările membre ale Convenţiei acoperă toate regiunile geografice ale planetei.
Membrii Ramsar s-au angajat să desemneze zonele umede potrivite pentru Lista zonelor umede de importanţă internaţională („Lista Ramsar”) şi să asigure gospodărirea lor eficientă, să conlucreze în direcţia utilizării raţionale a tuturor zonelor umede prin intermediul utilizării unor politici adecvate, a legislaţiei, acţiunilor de management şi educaţie publică, precum şi să coopereze la nivel internaţional cu privire la zonele umede transfrontaliere, sisteme partajate de zone umede, specii comune şi proiecte de dezvoltare care pot afecta zonele umede.
România a aderat la această convenţie prin Legea nr. 5/1991, pentru aderarea României la Convenţia asupra Zonelor Umede de Importanţă Internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice.
Zonele din ţara noastră incluse pe „Lista Ramsar” sunt: Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Complexul piscicol Dumbrăviţa, Lacul Techirighiol şi Lunca Mureşului Inferior.
În judeţul Sibiu avem următoarele zone umede: Zona Iezerele Cindrelului, Eleşteele de la Mândra, Lacurile de pe Olt (Scorei, Arpaş, Avrig), Eleşteele de la Brădeni, Eleşteele de la Săcel. O adevărată bogăţie naturală pentru aceste zone o reprezintă păsările de apă, dintre care multe specii sunt periclitate.
Anul 2013 a fost declarat de către Organizaţia Naţiunilor Unite ca „Anul Internaţional al Naţiunilor Unite privind Cooperarea pentru Apă”, o oportunitate ideală pentru a sublinia înţelegerea corectă a interdependenţei dintre zonele umede şi apă: fără zone umede nu va exista apă – şi fără apă nu vor exista zone umede.
„Ziua de 2 februarie 2013 celebrată sub deviza „Zonele umede au grijă de apă”, reflectă rolul însemnat al acestor zone în asigurarea resurselor de apă, atât de necesare vieţii, în diversitatea ei. Utilizarea înţeleaptă a zonelor umede reprezintă o componentă esenţială a managementului durabil al apei”, afirmă dl. Bogdan Gheorghe TRIF, director executiv al APM Sibiu.
Fără un management adecvat al zonelor umede nu vom avea apă de calitate şi în cantitatea de care avem nevoie. Managementul apei este responsabilitatea tuturor, ca şi consumatori, putem să ne asumăm responsabilitatea reciclării, reutilizării şi conservării apei în gospodăriile proprii, reducând consumul de apă.
Este necesar să identificăm măsurile necesare la nivel local, naţional şi global, pentru a asigura sustenabilitatea ecosistemului zonelor umede, în beneficiul omului, florei si faunei.
Director Executiv,
Bogdan Gheorghe TRIF