Festivalul Ars Sacra a adus în atenția sibienilor conferința: „Regele Sfântul Ladislau”. Aceasta a avut loc sâmbătă, 14 septembrie, în Sala Oglinzilor din sediul FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România). Moderatorul evenimentului a fost Levente Serfőző.
Printre invitații la discuție s-au numărat dr. Jano Mihaly, istoric de artă, dr. Frank Thomas Ziegler, istoric de artă și manager relații publice al Bicericii Evanghelice C.A. din România-Parohia Brașov, Sashalmi Fekete Tamas, istoric din Odorheiu Secuiesc, dr. Attila Istvan Szekeres, președintele Asociației de Heraldică și Vexilologie din Transilvania și Ionuț Munteanu, expert al proiectului Terra Building-Eventya: „România atractivă” – traseul Sfântului Ladislau.
Rege… neîncoronat
„Sfântul Ladislau Întâiu a fost un rege între 1077 și 1095, însă nu a fost încoronat niciodată. Este o unicitate în istoria maghiară sau chiar europeană. Acesta s-a legat de acest lucru și a considerat că pentru el este mai importantă cununa cerească primită de la Dumnezeu, deși adevărul este că în arta bizantină și până la arta occidentală, toți regii/împărații, purtau coroană și încercau să pară că puterea lor vine de la divinitate. În cazul lui Ladislau, cele spuse înainte nu se aplică, el a fost un credincios catolic care sprijinea biserica, a ctitorit biserici de la Oradea până la Zagreb și a fost cel care a continuat moștenirea Sfântului Ștefan în ceea ce privește încreștinerarea poporului maghiar, el terminând cumva acest proces de încreștinare”, a spus Mihály Jánó.
,,Athleta Christi-Athleta Transylvaniae. Reprezentări ale Sfântului Ladislau în artă și literatură”
Tot în cadrul acestui eveniment a avut loc și lansarea de carte a autorilor Susana-Monica Tapodi și Valentin Trifescu, intitulată: „Athleta Christi-Athleta Transylvaniae. Reprezentări ale Sfântului Ladislau în artă și literatură”.
„Apariția acestei cărți în limba română a însemnat pentru mine o formă de datorie, noi românii știm foarte puține despre Sfântul Ladislau și conferințele de astăzi ale distinșilor istorici de artă m-au convins încă odată acest lucru. De aceea am considerat că ar fi bine să apară și în România o carte de popularizare. (…) Trebuie știut totuși că lumea românească medievală nu a fost străină de Sfântul Ladislau. Acesta în bisericile de la Bistrița și Crișcior, județul Hunedoara, era foarte reprezentat alături de alți sfinți maghiari. Există la nivel mondial o subliniere, chiar politică între sași și regalitatea magiară, dar există și chiar între români și regalitatea maghiară, la începutul secolului al V-lea”, a relatat Valentin Trifescu.
Festivalul Ars Sacra va continua să aducă sibienilor conferințe, tururi ale bisericilor de toate confesiunile, concerte, vernisaje și conferințe religioase, până la date de 22 septembrie.