2.4 C
Sibiu
joi, decembrie 12, 2024

Conferință ,,Ars Sacra”. Lansarea volumului: ,,Athleta Chrsti-Athleta Transylvaniae, Reprezentări ale Sfântului Ladislau în artă și literatură”

Cele mai citite

Festivalul Ars Sacra a adus în atenția sibienilor conferința: „Regele Sfântul Ladislau”. Aceasta a avut loc sâmbătă, 14 septembrie, în Sala Oglinzilor din sediul FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România). Moderatorul evenimentului a fost Levente Serfőző.

Printre invitații la discuție s-au numărat dr. Jano Mihaly, istoric de artă, dr. Frank Thomas Ziegler, istoric de artă și manager relații publice al Bicericii Evanghelice C.A. din România-Parohia Brașov, Sashalmi Fekete Tamas, istoric din Odorheiu Secuiesc, dr. Attila Istvan Szekeres, președintele Asociației de Heraldică și Vexilologie din Transilvania și Ionuț Munteanu, expert al proiectului Terra Building-Eventya: „România atractivă” – traseul Sfântului Ladislau.

Rege… neîncoronat

„Sfântul Ladislau Întâiu a fost un rege între 1077 și 1095, însă nu a fost încoronat niciodată. Este o unicitate în istoria maghiară sau chiar europeană. Acesta s-a legat de acest lucru și a considerat că pentru el este mai importantă cununa cerească primită de la Dumnezeu, deși adevărul este că în arta bizantină și până la arta occidentală, toți regii/împărații, purtau coroană și încercau să pară că puterea lor vine de la divinitate. În cazul lui Ladislau, cele spuse înainte nu se aplică, el a fost un credincios catolic care sprijinea biserica,  a ctitorit biserici de la Oradea până la Zagreb și a fost cel care a continuat moștenirea Sfântului Ștefan în ceea ce privește încreștinerarea poporului maghiar, el terminând cumva acest proces de încreștinare”, a spus Mihály Jánó.

,,Athleta Christi-Athleta Transylvaniae. Reprezentări ale Sfântului Ladislau în artă și literatură”

Tot în cadrul acestui eveniment a avut loc și lansarea de carte a autorilor Susana-Monica Tapodi și Valentin Trifescu, intitulată: „Athleta Christi-Athleta Transylvaniae. Reprezentări ale Sfântului Ladislau în artă și literatură”.

Valentin Trifescu

„Apariția acestei cărți în limba română a însemnat pentru mine o formă de datorie, noi românii știm foarte puține despre Sfântul Ladislau și conferințele de astăzi ale distinșilor istorici de artă m-au convins încă odată acest lucru. De aceea am considerat că ar fi bine să apară și în România o carte de popularizare. (…) Trebuie știut totuși că lumea românească medievală nu a fost străină de Sfântul Ladislau. Acesta în bisericile de la Bistrița și Crișcior, județul Hunedoara, era foarte reprezentat alături de alți sfinți maghiari. Există la nivel mondial o subliniere, chiar politică între sași și regalitatea magiară, dar există și chiar între români și regalitatea maghiară, la începutul secolului al V-lea”, a relatat Valentin Trifescu.

Festivalul Ars Sacra va continua să aducă  sibienilor conferințe, tururi ale bisericilor de toate confesiunile, concerte, vernisaje și conferințe religioase, până la date de 22 septembrie.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

 Câștigătorii concursului  „Bătălia Cărților”

Concursul de lectură „Bătălia Cărților”, organizat de Biblioteca ASTRA Sibiu, s-a încheiat. Evenimentul de premiere a fost moderat de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect