Au mai rămas câteva zile în care ne putem bucura de evenimentele inedite organizate de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Programul zilei de astăzi cuprinde reprezentații ale „Lebedelor albe” ce vin din lumi antice, ale „Omului-Orchestră” ce cântă simultan la 17 instrumente, precum și un concert susținut de trupa Duchamp Pilot, ce îmbină, printre altele, rock-ul, opul, new-wave-ul, cu elemente psihedelice și de punk. Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele în aer liber din 1 iulie.
Ziua începe în Piața Mică, la ora 11, cu deja cunoscutul atelier de dulgherie „Când lemnul prinde viață”, în cadrul căruia Toc de Fusta prezintă magia uneltelor. Compania pune atelierul la dispoziția spectatorilor, astfel încât aceștia să aibă șansa de a amesteca, atinge, cerceta, descoperi, de a fi surprinși și a afla de unde provine colecția Prietenii lui Crusoe. Noua propunere de spectacol are la bază același principiu dezvoltat de companie: pe de o parte, lemnul rămâne materia primă, se meșteșugește în continuare cu mare atenție. Pe de altă parte, mașinăriile și jocurile mecanice surprind încă o dată publicul, care trebuie să-și pună mintea la contribuție pentru a rezolva jocurile. Atelierul va fi reluat și spre seară, de la ora 18.
Revin „Povești(le) din Hanul Jartierei”
La ora 12, pe strada Nicolae Bălcescu vom desluși „Povești din Hanul Jartierei (Proiect Moștenirea)”. Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara aduce personaje inedite pe scena neconvențională din centrul Sibiului. Actorii vin și se așează la masa din han. Până la sosirea paharelor cu bere, fiecare va începe să joace o scenă din piesa preferată. Astfel, povestea spune că Hamlet o trimite pe Ofelia la mănăstire, iar ea apoi se îneacă în râu, spre disperarea lui și a publicului. Falstaff este prins în capcană de Lady Ford și Lady Page și primește o corecție fizică. Puck încearcă să rezolve problemele dintre cei patru îndrăgostiți provocând o confuzie uriașă, dar la final reușește și primește aplauzele binemeritate. Spectacolul va fi reluat și la orele 12.50, 19.30 și 20.15, în aceeași locație.
Cum să cânți la 17 instrumente simultan
La ora 12.40, tot pe Bălcescu, sosește „Omul-Orchestră”, adus de Encerrado para Obras din Portugalia. „Da Cruz One Man Band” este unica orchestra tradițională din Portugalia formată dintr-un singur muzician. Talentatul artist ne prezintă un spectacol extraordinar în care cântă simultan la 17 instrumente. În spate duce diferite tobe și instrumente de percuție la care cântă folosindu-și picioarele, coatele și… pulsul! Pe umeri poartă un suport cu mai multe instrumente de suflat, precum o muzicuță, un kazoo și diferite flaute, iar în același timp cântă cu măiestrie la chitară. Pe deasupra, artistul are un glas răsunător care se mulează pe diferite timbre. Spectacolul va fi reluat și de la ora 19.40.
„Lebedele albe” vestesc visele bune
Direct din Italia, sosesc „Lebedele albe”, datorită Teatro per Caso. Ele vin, de fapt, din lumi antice, uitate, ca vestitori ai viselor bune, ai viziunilor delicate și pline de bucurie, ai unor mesaje de armonie regăsită. Trei lebede cu aripi mecanice și un clovn alb, însoțiți de muzică vor face spectacol de la ora 18.30, pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu. Reprezentația va fi reluată și de la ora 21.
Tot aici, de la ora 19, trebuie să fim „Pregătiți de carnaval”. Batucada de Murcia & Carnival Group de Alicante din Spania aduc spectacolul cu același titlu, prezentând, de fapt, un grup colorat și plin de energie, format din dansatoare din Alicante. Spectacolul va fi reluat și de la ora 21.45.
Studenții militari, din nou spectacol în Piața Huet
Ora 19.30 vine cu „Folk și joc din tranșee – manifest pentru pace”, în Piața Huet. Band of brothers and sisters – Asociaţia „Corpul Cadeţilor Gl. Mr. Nicolae Uscoi” prezintă, din nou, un spectacol de muzică folk, poezie și dans popular, văzut prin sufletul și picioarele neobosite ale militarilor.
„A fost odată în București” este titlul spectacolului programat la ora 20, în Piața Habermann. Young Till Death arată, prin această producție, că „Familia este totul!”. „Un spectacol noir al timpurilor vechi, complex şi emoţionant, pe o notă muzicală diferită, descoperiţi într-o modă interbelică şi prezenţi într-un cadru autentic românesc. Te afli în bogăţia celor mai puternice familii din Bucureşti. Artere aglomerate, pietoni eleganţi şi automobile, străzi, bulevarde, terase, cartierele obişnuite, dar şi o poveste de iubire”, arată organizatorii FITS.
Cum se contopesc saxofonul, chitara, vocea și dansul
Ora 21 va bate cu „Tumultul pasiunii”. Flamenco Machine Project din Spania va prezenta, în Piața Habermann, o producție nouă și incitantă, în cadrul căreia trei artiști diferiți își îmbină talentul muzical pentru a da naștere unei creații unice și inedite. Saxofonul, chitara, vocea și dansul se contopesc în „mașinăria flamenco” – un mecanism automatizat, ce seamănă cu o cutie și care ridică acest spectacol de flamenco la un cu totul alt nivel, dând naștere unui sunet cu desăvârșire nou și fascinant. Spectacolul va fi reluat și de la ora 22.30.
Sentimente în flăcări
La lăsarea nopții, avem parte de „O iubire în flăcări”, în Piața Habermann. În cadrul spectacolului, doi dansatori înflăcărați se ridică de la sol cu îndemânare, prezentându-ne un spectacol de foc la înălțime, pe ritmuri de dans moderne. Aceștia dansează printre flăcări cu mișcări grațioase, învârtindu-se în aer, ținuți în chingi de foc și folosindu-se de piese de recuzită create special și de un inel cu aripi de foc suspendat în aer. Spectacolul va fi reluat la ora 23.15.
Concertul serii
Concertul serii va fi susținut de trupa Duchamp Pilot. De la ora 22.30, în Piața Mare, vom vedea o colaborare cu desăvârșire internațională dintre Argentina, Anglia și Scoția, care face turul lumii cu excepționalul spectacol live „Muaré Experience”. Duchamp Pilot a fost fondată în 2010 de compozitorul și chitaristul Gaston Iungman. Cu ajutorul legăturilor sale în lumea teatrului, în calitate de compozitor și producător, Gaston Iungman a dorit crearea unei trupe cu un element vizual care să îi complementeze muzica. Astfel, a încorporat în spectacolele grupului Duchamp Pilot acrobații la mare înălțime, cu forme geometrice, făcând trimitere la creațiile lui Marcel Duchamp. Muzica trupei combină mai multe genuri muzicale precum rock, pop, new-wave și rock progresiv cu elemente psihedelice și de punk.
Programul complet al evenimentelor de astăzi este disponibil AICI.