Muzeul ASTRA a primit, la Ljubljana, distincția „BIG SEE Tourism Design Award”, la categoria „Creative Story and Identity as Experience” (Poveste creativă și identitate ca experiență) pentru proiectul „ASTRA VR – Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin MFSEE în cadrul programului RO-CULTURA, APELUL „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.
ASTRA VR, o premieră pentru România, într-un muzeu în aer liber, a câștigat o distincție peste hotare, respectiv în Slovenia. Acesta a fost premiat pentru modul de mediere și comunicare a patrimoniului prin componenta digitală.
„Proiectul ASTRA VR a primit BIG SEE Tourism Design Award la categoria Creative Story and Identity as Experience. Ceremonia de decernare va avea loc la Ljubljana, Slovenia, exact în Castelul în care, în 2019, Muzeului ASTRA i-a fost acordată distincția Luigi Micheletti Award – Muzeul Inovativ al anului. (…) Am moștenit un muzeu superb! L-am dus mai departe întărindu-i poziția si confirmându-i locul în Europa. Am construit o echipă de profesioniști și am crescut împreună! Suntem asumați si iubiti de comunitate si de autoritatea județeană! Cum să nu fiu mândru când spun: Da! În România se poate!”, a transmis Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.
Premiile BIG SEE au fost lansate ca premii regionale pentru a explora și promova sistematic potențialul creativ și de afaceri al Europei de Sud-Est.
În prezent, Premiile BIG SEE contribuie la promovarea realizărilor creative unice și originale în arhitectură, interior, lemn, turism, design de produse și modă la nivel global. Peste 1.000 de proiecte din 21 de țări sunt jurizate anual din categoriile arhitectură, interior, lemn, turism, design de produse și modă.
„Felicitări întregii echipe de creație, coordonate de arhitecții Cosmina și Constantin Goagea, precum și întregii echipe de implementare!”, a fost mesajul Muzeului ASTRA.
Ce a însemnat proiectul
În cadrul proiectului, 13 obiecte etnografice au fost restaurate, clasate și expuse într-un nou circuit expozițional (ASTRA VR), care cuprinde trei monumente din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: Gospodăria de boștinar din Sebeșul de jos, Staulul și Gospodăria de oier din Rășinari. În expoziție sunt utilizate tehnologii multimedia de ultimă generație, poveștile obiectelor putând fi descoperite cu ajutorul a 20 de perechi de căști VR, a unor sisteme audio și de iluminat și a unor secvențe de benzi desenate. În perioada de implementare, aceasta a fost vizitată de aproximativ 9.000 de persoane.
Expoziția a fost pusă în valoare și prin derularea unui program cultural constituit din 21 de ateliere meșteșugărești și gastronomice, reconstituiri și târguri tematice, în care au fost implicați specialişti muzeali, meşteșugari şi producători locali. Programul a adus împreună 236 de actanți și 1.559 participanți.
Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Muzeul din Sør Trøndelag, Norvegia (MiST), care a avut un rol consultativ în ceea ce privește managementul patrimoniului și oportunitatea utilizării tehnologiilor multimedia de ultimă generație în interpretarea patrimoniului etnografic.