18.1 C
Sibiu
marți, februarie 27, 2024

Biblioteca ASTRA îndeamnă oamenii la citit de “Ziua Națională a Lecturii“

Cele mai citite

Biblioteca Județeană ASTRA sărbătorește “Ziua Națională a Lecturii“, pe 15 februarie, organizând, alături de  mai mulți parteneri, sesiuni de lectură în școli, grădinițe și licee sibiene, dar și în filialele proprii.

Numeroase instituții și organizații locale se alătură acestui demers în care sunt angrenate peste 50 de unități de învățământ din municipiul și județul Sibiu. Conform Bibliotecii ASTRA, de “Ziua Națională a Lecturii“ sute de copii ‒ elevi și preșcolari ‒ vor avea ocazia de a se conecta la lumea fascinantă a cărților în timpul momentelor speciale de lectură.

În aceste sesiuni, alături de bibliotecarii astriști, vor participa o serie de personalități din sfera socio-culturală, artistică și diverși reprezentanți ai spațiului profesional sibian, ai autorităților și ai societății civile: Consiliul Județean Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Biblioteca Academiei Române, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu , Teatrul de păpuși „Gong”, Teatrul de Balet Sibiu, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul ASTRA, Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, Crucea Roșie Sibiu, Asociația HÍD – Centrul Cultural Maghiar, Asociația A.L.E.G., Asociația „Mâini Unite”, Clubul de carte Incubator 107 Sibiu, BIS Teatru, Asociația „Sus Inima”, Asociația SIPRI.

Invitații vor citi copiilor texte literare adaptate vârstei și vor propune discuții despre importanța lecturii în viața și dezvoltarea oamenilor. Cu toții vor fi ambasadori ai cărților și tovarăși de lectură ai copiilor.

„Ne bucurăm că am reușit să aducem împreună comunitatea sibiană. Intelectuali, profesori, actori, muzicieni, balerini, medici, avocați, administratori, clerici, scriitori, fotografi, specialiști în comunicare, oameni de afaceri și din societatea civilă au răspuns inițiativei noastre și ni s-au alăturat. Toate instituțiile de cultură din Sibiu ne sunt alături, la fel cum ne sunt școlile și liceele din municipiu și județ. Așa funcționează o comunitate sănătoasă. Cred că Sibiul, încă o dată, oferă o lecție despre modul în care se construiește o comunitate. A citi este un prim pas spre cultură. A face pasul spre cultură înseamnă a crea o bază pentru propria formare ca om. A avea un oraș sau sat care citește înseamnă să clădești un viitor” – declară dl. Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA.

De când sărbătorim Ziua Lecturii

Începând cu anul 2022, data de 15 februarie este dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a Lecturii în România. Acest eveniment își propune să încurajeze lectura în toate formele sale, prin desfășurarea de activități educaționale și proiecte culturale dedicate în special copiilor și tinerilor, cu sprijinul unităților de învățământ, al instituțiilor culturale, bibliotecilor, editurilor, librăriilor sau al altor organizații.

Cu acest prilej, pasionații de lectură îi pot inspira și pe alții să citească, oferindu-le cărți sau recomandări de lectură, susținând astfel formarea culturală pe tot parcursul vieții.

Tot ziua de 15 februarie marchează datele de naștere a două personalități care au avut un rol important în dezvoltarea culturii române și a educației: Titu Maiorescu (n. 1840), critic literar, eseist, pedagog, filosof, politician și scriitor român, fondator al societății literare „Junimea”, și Spiru Haret (n. 1851), reputat matematician, ministru al educației și membru titular al Academiei Române, recunoscut pentru organizarea și consolidarea sistemului modern de învățământ românesc.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Oferta săptămânii

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Scăpăm de mersul la ghișeu? Platformă online pentru înmatricularea sau radierea mașinilor

Nu peste multă vreme am putea scăpa de deplasările la ghișee pentru înmatricularea sau radierea autoturismelor.Camera Deputaţilor a adoptat,...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect