Satul Criț, denumit odinioară Cruce, este de o frumusețe ireală, un ținut unde liniștea acoperă ulițele, un loc unde casele, în mare parte restaurate, oferă o imagine autentică turistului venit în căutarea locurilor tradiționale din Transilvania. Satul săsesc din Brasov este învăluit în magie, iar atmosfera și sentimentele trăite, au fost de bucurie pură. Pe deal, biserica fortificată domnește mândră asupra localității, oferind o vedere panoramică către dealurile din împrejurimi.
Domnul Dieter, unul din cei 6 sași rămași în Criț, a fost ghidul meu, dincolo de zidurile vechii biserici fortifcate, un om de excepție, cu dăruire și interes pentru promovarea acestui ansamblu. Câtă pasiune am găsit în acest om și cât de frumos m-a condus în vremurile de glorie ale acestei biserici! Am aflat că pe timp de vară, Biserica fortificată din Criț găzduieste o serie de evenimente și tare mult mi-a stârnit interesul de a participa măcar la unul dintre ele.
Biserica din Criț, comuna Bunești a fost construită între anii 1810-1813 pe ruinele unei vechi biserici ridicată în 1270, cu dimensiuni similare celei actuale. Foarte multe informații despre constucția inițială nu se cunosc, însa se presupune că aceasta este reprezentată într-un desen de pe o strană.
În interior, încă se mai găsesc obiecte vechi de mobilier, o orgă cu 1450 de tuburi ce a fost construită în 1813 de către Johann Tois din Râșnov, fotografii și obiecte vestimentare tradiționale săsești. Această veche orgă a fost restaurată de către fundația Michael Schmidt și este funcțională și în zilele noastre.
Astăzi, în biserica fortificată din Criț se organizează slujbe religioase o dată la 2 luni și ocazional, diverse concerte și evenimente.
Cele 5 turnuri împreună cu zidurile fortificate de 6-8 m înalțime, provin din secolul al XV-lea, fiind realizate în scop de apărare. Acum, doar 4 din cele 5 turnuri mai sunt în picioare. Foarte interesant este faptul că au fost realizate 5 turnuri datorită faptului că satul este împărțit pe 5 străzi. În vremuri de demult, în cazul unui atac, fiecare stradă trebuia să apere un turn dar și zidul alăturat. Ulterior, turnurile au fost folosite pentru depozitarea slăninii. Duminica, cu două ore înainte de slujbă, sătenii urcau în turn și își tăiau slănina necesară în săptămâna care urma.
Dacă în turnuri se păstra slănina, la fel ca în majoritatea bisericilor fortificate săsești, șoproanele erau folosite pentru depozitarea a aproximativ 20% din recoltă, astfel încat, în cazul unor atacuri să existe provizii.
A fost o deosebita plăcere să mă plimb prin curtea perfect îngrijită și am fost extrem de încântată să descopăr micul muzeu amenajat într-unul din șoporoane. Muzeul adună o colecție de obiecte vechi provenite din gospodăriile din sat iar datorită colaborării cu Muzeul Etnografic din Brașov, se cunoaște și întrebuințarea fiecaruia.
Vizitarea bisericii este gratuită însă cine dorește poate să facă o donație.
Pentru acces în extrasezon trebuie să sunați la numărul de telefon 0740597493.
Cum ajungi în Criț:
Sibiu – Mediaș –Sighișoara – Saschiz – Criț (128 km)
www.alexandracristian.ro