0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Drumeție pe Creasta Cocoșului, Maramureș

Cele mai citite

Visezi la clipe de maximă deconectare într-un cadru de poveste? Atunci îți recomand câteva zile în Maramureșul vechi, zona cuprinsă de râurile Mara și Cosău. Odată  ajuns aici, lasă-te purtat pe ulițele satului, gustă din preparatele locale, vorbește cu oamenii, descoperă tradițiile și obiceiurile locului, vizitează meșteșugarii și admiră peisajele de poveste din vârful muntelui.


Tocmai ce m-am întors din Maramureș și înca mai am întipărită pe retină imaginea muntelui, acolo unde natura se desfășoară în toată splendoarea iar priveliștea cu satele așezate într-un fundal îndepărtat este de o frumusețe ireală. Am urcat pe Creasta Cocoșului și am ajuns în vârf, în locul unde se găsește adevăratul spectacol al naturii nemarginite. Stâncile mărețe sub formă de creastă de cocoș se observă încă de pe drum iar la baza acestora se desfășoara Maramureșul. Dacă ajungeți în destinația ecoturistică Mara – Cosău – Creasta Cocoșului, o drumeție pe munte, pâna în vârful de unde peisajele sunt copleșitoare, este de neratat. Stânca din Munții Gutâi are o lungime de 200 m și ceea ce o face cu atât mai interesantă este faptul că aceasta este ultima rămășită a unui crater vulcanic care a  erupt în urmă cu 9 milioane de ani. Rezervația Creasta Cocoșului are o suprafață de 50 de hectare, fiind o arie protejată de interes național. Altitudinea medie este de 1200 m iar vârful cel mai înalt atinge 1450 m.
Traseul începe din comuna Desești, la 35 km de Baia Mare, pe poteca ce pornește de la șoseaua principală iar durata drumului până în vârf este de aproximativ 2 ore și jumătate. Ascensiunea se face pe poteci amenajate prin pădure, în mare parte cu un grad de dificultate redus iar pe alocuri puțin mai ridicat. Ultima porțiune este mai abruptă însa având echipamentul corespunzator și puțina condiție fizică, se poate realiza fără probleme. Traseul de munte este potrivit pentru orice categorie de vârstă, pe drum am întâlnit copii dar și persoane de vârsta a treia.
În cei 7 km parcurși până la creastă, am găsit peisaje diferite, acestea schimbându-se treptat, pe măsură ce mă apropiam de creastă, de la poteci prin păduri și drumuri line pe pajiști până la stânci abrupte.
Întreaga experiență este frumoasă însă ceea ce am găsit în vârf, a fost cu totul exceptional. De aici, imaginea asupra munților, a cerului care pare că este atât de aproape dar și a așezărilor contopite cu natura, este una ireală. Aici este și cea mai fotografiată zonă, stâncile fiind principalele puncte de atracție pentru cei pasionați de fotografie sau pentru cei aflați în căutarea unor cadre pentru amintiri memorabile. Stâncile semețe ce se întind către nori, aerul curat iar masa servită în acest mediu sunt doar câteva din motivele pentru care recomand să parcurgeți acest traseu.
Coborârea este considerabil mai rapidă dar și mai solicitantă pentru genunchi, așa că este foarte important să se faca cu multă atenție și răbdare pentru a se evita eventualele accidentări.
Este absolut necesar să porniți pe munte cu echipament special drumețiilor: ghete sau bocanci de hiking, pelerină de ploaie și vânt dar și cu mâncare și apă în rucsac.
Rezervația Creasta Cocoșului este locul potrivit atât pentru iubitorii drumețiilor pe munte dar și pentru cei în căutare de adrenalină. Pasionații de escaladă, alpinism, parapantă sau schi de tură pe timpul iernii se vor simți în largul lor aici, Creasta Cocoșului oferind un mediu ideal practicării acestor sporturi.
www.alexandracristian.ro

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect