17.4 C
Sibiu
luni, martie 20, 2023

Recomandare a Asociației Comunelor: Purtați Ia în 23 și 24 iunie

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

În contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română  și având în vedere apropierea Sărbătorii Sânzienelor, în  fiecare an la 24 iunie, sărbătorim Ziua Universală a Iei, bluza tradiţională românească fiind un simbol internațional al culturii române şi o piesă emblematică a costumului popular naţional românesc.
 
Orice ie poartă cu ea o poveste care amintește de lada cu zestre a bunicii, este un limbaj străvechi prin care femeile își transmit din generație în generație înțelepciunea și bucuria. Pe ie sunt cusute povești despre viață, frumusețe, natură, cosmos și credință.
Ziua Universală a Iei, mobilizează de la an la an, din ce în ce mai multe persoane și comunități din întreaga lume, fiind un bun prilej de a face cunoscut un simbol național al identității și creativității spațiului românesc – ia românească.
Purtarea Iei în această zi specială, evidențiază valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone.
“În acest sens îndemnăm toți doritorii, păstrători ai tradiției, ca în zilele de 23 și, respectiv, 24 iunie, la slujba Sfintei Liturghii să îmbrace ia tradițională, ca simbol al credinței noastre în valorile strămoșești
Acțiunea face parte din calendarul manifestărilor organizate în parteneriat cu Mitropolia Ardealului prin Arhiepiscopia Sibiului care a declarat ziua de 23 iunie 2019 (Duminica Tuturor Sfinţilor) Ziua Portului Tradițional în Arhiepiscopia Sibiu, iar ziua de 24 iunie 2019 Ziua Universală a Iei”, transmit reprezentanții Asociației Comunelor din România-Filiala Sibiu.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Am dat startul primăverii prin a fi M.A.I. aproape de copilașii din Cisnădie

Prima Campanie de Informare Interactiv-Distractivă "Ziua Serviciilor de Urgență" din anul 2023 a avut astăzi loc la Cisnădie, pentru...
spot_img

Știri pe același subiect