10.2 C
Sibiu
duminică, mai 26, 2024

Cărți poștale ilustrate din colecția lui Horia Petra – Petrescu, prezentate la Biblioteca ASTRA

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

O parte din colecția ce cuprinde cărți poștale ilustrate, aparținând lui Horia Petra – Petrescu, va putea fi văzută, începând de miercuri, 18 septembrie, la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu.
Vernisajul expoziției „Itinerarii europene în corespondența lui Horia Petra-Petrescu – o călătorie în imagini prin mari orașe și stațiuni europene” va avea loc la ora 17 și reprezintă cea de-a doua întâlnire a publicului cu Horia Petra-Petrescu și colecția sa de cărți poștale, după derularea primului eveniment în luna iunie.
„A doua expoziție din acest amplu proiect dedicat personalității lui Horia Petra-Petrescu propune privitorilor o nouă selecție din colecția sa de ilustrate. Corespondența datează din perioada anilor 1896 – 1937 și cuprinde imagini inedite din țările vizitate de cunoscuții sau prietenii săi: România, Ungaria, Cehia, Austria, Germania, Italia, Elveția ș.a”, spun organizatorii.
Proiectul, inițiat și derulat de bibliotecarul Karda Bianca, are drept scop aducerea la lumină a unor materiale și informații pentru a evidenția istoria și memoria din spațiile geografice europene.
„Publicist, critic de teatru, secretar literar al Asociațiunii ASTRA, animator cultural și, nu în ultimul rând, călător, Horia Petra-Petrescu s-a preocupat constant de susținerea și promovarea activităților culturale și literare ale românilor transilvăneni reușind, astfel, să stabilească multiple relații de colaborare și prietenie cu diverși reprezentanți ai lumii literare și artistice. Această nouă expoziție cuprinzând cărți poștale ilustrate din colecția Horia Petra-Petrescu invită pasionații de istorie și geografie să redescopere modalitatea prin care amatorii de călătorii din alte vremuri aveau acces la informații despre locurile care îi interesau„, arată organizatorii.
Potrivit acestora, expoziția va purta vizitatorii pe meridianele Europei și îi va familiariza cu obiectivele turistice importante ale epocii – sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea –, dar și cu editurile și tipografiile care realizau și popularizau aceste obiective prin fotografii sau reproduceri după picturi, însoțite de descrieri.
„Prin intermediul acestor ilustrate, putem observa modul în care vilegiaturiștii anilor 1900 se informau reciproc cu privire la anumite destinații turistice atractive ale momentului, aproximativ la fel cum procedăm și noi, astăzi, când dorim să aflăm informații despre o destinație turistică. Călători și turiști au existat mereu în epoca modernă, excursii se făceau în funcție de opțiunile și buzunarele fiecăruia. Desigur, pe atunci, acestea erau accesibile în special unei pături sociale privilegiate. Însă vestea mergea mai departe prin intermediul cărților poștale care tranzitau țări cu o viteză care ne-ar uimi astăzi. Vă vine să credeți că, la 1900, corespondența ajungea a doua zi din Budapesta în Brașov sau invers?”, spune Karda Bianca, bibliotecar astrist.
Expoziția „Itinerarii europene în corespondența lui Horia Petra-Petrescu – o călătorie în imagini prin mari orașe și stațiuni europene” poate fi vizitată în Corpul B al BJ ASTRA, până în 2 octombrie.
Ea va fi deschisă de luni până vineri, între orele 8 – 20.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: 4 eleve de la „Gheorghe Lazăr” Sibiu, în semifinala internațională Technovation Girls 2024

Patru eleve de la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu s-au calificat în semifinala internațională Technovation Girls 2024.Dachin Andra,...

Știri pe același subiect