Pandemia de coronavirus i-a îndemnat pe sibieni să citească mai mult. În anul 2021, cel de-al doilea an în care ne „luptăm” cu COVID-ul, colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au fost vizitate și accesate de numeroși utilizatori motivați și dornici de lectură. Au fost împrumutate acasă ori consultate la sală cărți și documente audio-video, statisticile la finalul anului indicând faptul că cele mai dorite și citite titluri ale anului 2021 sunt cele de ficțiune.
Conform reprezentanților BJ ASTRA Sibiu, la categoria pentru copii topul este condus de volumul „Fetița căreia nu-i plăcea numele său” al autoarei de origine turcă, Elif Shafak. Urmează „Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru, o lucrare clasică apreciată de cititorii de toate vârstele, și bestsellerul românesc „Olguța și un bunic de milioane”, scris de Alex Moldovan. Din top nu lipsesc ediția ilustrată a cărții „O vară cu Isidor” de Veronica D. Niculescu, o carte atrăgătoare și apreciată de publicul tânăr, „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse, „Inocenții” de Ioana Pârvulescu, „Jurnalul unui puști – Vol. 5: Adevărul gol-goluț” de Jeff Kinney, „Confesiunile unui prieten imaginar: memoriile lui Jacques Papier” de Michelle Cueva, „Matilda” de Roald Dahl, „Lămâi, cărți și prieteni” de Jo Cotterill și „Ca peștele în copac” de Lynda Mullaly Hunt. Printre cele mai solicitate cărți, se numără, de asemenea, „Cireșarii – Vol. 1: Cavalerii florii de cireș” de Constantin Chiriță, „Emil și detectivii” de Erich Kästner, „Și v-am spus povestea așa: aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înșiși” de Florin Bican.
Preferințele adolescenților și adulților au inclus anul acesta cartea Ioanei Pârvulescu, intitulată „Inocenții”, și binecunoscutul roman „De veghe în lanul de secară” al romancierului american Jerome David Sallinger. „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” se menține și anul acesta în top, situându-se pe locul al treilea. De asemenea, BJ ASTRA remarcă numărul mare de accesări ale operelor unor scriitori români consacrați: „Amintiri din copilărie. Povești. Povestiri” de Ion Creangă, „La Medeleni – Vol. 1” de Ionel Teodoreanu, „Moara cu noroc. Popa Tanda. Gura satului. Budulea Taichii. Pădureanca” de Ioan Slavici, „Enigma Otiliei” de George Călinescu. Pe lângă acestea, observăm predilecția multor cititori pentru romanul „Zuleiha deschide ochii” de Guzel Iahina, scriitoare născută în Kazan, Republica Tatarstan, situat pe locul al optulea. Top 10 cele mai citite cărți ale anului 2021 la Compartimentul Împrumut Carte pentru Adulți se încheie cu „Eu sunt Malala: povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani”, scrisă de Malala Yousafzai și Christina Lamb.
Ce cărți au fost cele mai căutate în online
În egală măsură, cititorii au preferat cărțile în format digital, disponibile în Cloud Library, cele mai accesate titluri fiind cele care aparțin domeniilor etnomuzicologie, istorie, economie, afaceri, tehnologie și inginerie, științe politice, drepturile omului, artă culinară și psihologie motivațională.
„Ne bucurăm că numeroase categorii de utilizatori, copii și adolescenți, elevi ori studenți, părinți, bunici, adulți de toate vârstele își manifestă interesul pentru lectură, autoeducație și cunoaștere în această perioadă marcată de o multitudine de schimbări. Mulțumim tuturor pentru încrederea pe care ne-o acordă, totodată, invitându-i pe iubitorii de carte să acceseze colecțiile și serviciile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și să participe la activitățile, evenimentele și proiectele care se vor desfășura în 2022”, a spus Anamaria Enescu, reprezentant al BJ ASTRA Sibiu.