Concursul Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch”, ediția a XXVI-a, s-a desfășurat în perioada 14-20 iulie la Filarmonica de Stat Sibiu. Miercuri seară, a avut loc finala cu orchestră, apoi decernarea premiilor la Categoria C.
O tânără pianistă din România a câștigat Premiul I, în valoare de 3.000 de euro, la Categoria C, destinată concurenților nǎscuţi între 27 mai 1991 şi 26 mai 2006. Rebecca-Antonia Cojan a convins juriul cu o interpretare plină de emoție a Concertului nr. 1 în mi minor op. 11 pentru pian și orchestră de F. Chopin.
Rebecca-Antonia Cojan are 22 de ani, s-a născut în Oradea și a studiat la Cluj-Napoca. Debutul său orchestral s-a produs la vârsta de doar 11 ani. A participat în copilărie la olimpiade naționale și are în palmares concursuri internaționale precum „Pro Piano“, „Piano Artis“ sau „Constanța International Competition for Young Pianists“.
„E un concurs foarte dificil. Eu am participat și anul trecut, n-am ajuns în finală și am luat asta ca pe o provocare, am zis că musai trebuie să văd un progres, așa că am venit și anul acesta și, din fericire, am observat un progres. Este și o provocare să avem o etapă în care cântăm cu orchestra. În general, cântatul cu orchestra nu e un lucru simplu, dar se adună mai mult stres când e parte dintr-un concurs și știi că totul contează. În general, nu există o interpretare la care să nu ai emoții – punem prea mult suflet în ceea ce facem! Vreau să țintesc tot mai sus și să țintesc la competiții din ce în ce mai provocatoare“, a mărturisit tânăra pianistă.
Premiul II, în valoare de 2.000 de euro, a fost adjudecat de Tsuzumi Namikawa (Germania), care a interpretat în finală Concertul nr. 1 în mi minor op. 11 pentru pian și orchestră de F. Chopin.
Premiul III și suma de 1.000 de euro au ajuns la Orsovai Endre. Finalistul din Serbia a cântat Concertul nr. 1 în mi bemol major S.124 pentru pian și orchestră de F. Liszt.
Tot la categoria C, Maya Purdue (Austria) a fost răsplătită de juriu cu Premiul special „Carl Filtsch“, iar Münchener Musikseminar a oferit două premii speciale concurenților Alexandru-Ștefan Plăcintă și Ștefan Macovei.
Singurul sibian din concurs, premiat de Rotary Sibiu Cibinium
În primele zile ale concursului festival s-au desfășurat probele la Categoriile A și B, iar juriul a acordat două premii II, respectiv două premii III și două premii speciale la Categoria A, respectiv două premii II, un premiu III și două premii speciale la Categoria B. Tot la Categoria B, Rotary Sibiu Cibinium a acordat un premiu special unui concurent din Sibiu – Dănuleț Andrei-Călin.
Valoarea totală a premiilor este de aproximativ 10.000 de euro.
Juriul ediției a fost alcǎtuit din personalitǎţi ale lumii muzicale recunoscute pe plan internaţional: Csiky Boldizsar – președinte, împreună cu Nadja Preissler, Matei Varga, Eckhardt Gabor, Tiberiu Soare, Mihai Diaconescu și Cristian Lupeș.
„Această finală, după părerea mea, a fost excepțională. M-a bucurat foarte mult evoluția concurenților, care păreau să aibă deja experiență. Să știți că nu este chiar așa ușor să cânți prima dată cu orchestra, ei au nevoie de acest lucru și mulțumim Filarmonicii de Stat Sibiu pentru o asemenea finală!“, a transmis Csiky Boldizsar.
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu. Totodată, Concursul Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” este un eveniment cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.