17.9 C
Sibiu
miercuri, iulie 9, 2025

Deosebit în Muzeul Astra: Memoria Rășinariului în fapte și bucate

Cele mai citite

În 28 și 29 iunie, între orele 10,00 și 15,00, la Gospodăria de oier transhumant din Rășinari, în cadrul sectorului tematic “Păstorit” din Muzeul în aer liber, sibienii și nu numai se întâlnesc din nou cu comunitatea din Rășinari, într-un eveniment care amintește modul de viață tradițional din acest binecunoscut sat al Mărginimii Sibiului.

Doamne elegante și harnice, localnice din Rășinari, se vor întâlni la șezătoare, prilej de lucru, de schimb de păreri, dar și de povești, de cântec și veselie.

banner
banner
banner

„Din graiul lor neaoș și din cântul străvechi vom putea descifra momente din viața păstorilor, precum și atmosfera de acasă, din acele gospodării cu ocol întărit în care familia își ducea traiul de zi cu zi, folosindu-se de lâna oilor, de rodnicia pământului și de bogăția pădurii.

Va fi prezent Grupul vocal din Rășinari, continuatorul Ansamblului Folcloric din localitate, formație a cărei existență o atestau deja documente din anii 1884.
Grupul vocal este cunoscut pentru păstrarea și promovarea folclorului autentic din Mărginimea Sibiului, interpretând cu măiestrie cântece ciobănești, strigături, cântece de șezătoare.

Meșteri lemnari vor continua atelierele începute anul trecut, de realizare a bâtelor ciobănești și a răbojurilor, trebăluind și la o bușcă, numai bună ca adăpost contra arșiței.

Vechiul meșteșug de producere a șiței va fi ilustrat de meșterul rășinărean Ion Bratu, care l-a învățat de la tatăl său, transmițându-l mai departe unuia dintre fiii săi.

Sâmbătă, de la 13,30, ne vom delecta cu jocul Călușerilor, jiana fetelor și cântece la fluieră. Tot sâmbătă, reactivăm atelierul de confecționare a lumânărilor din seu de oai. Membrii Cercului de pictură vor prezenta tradiția rășinărenilor școliți odinioară pe la mănăstirile din Țara Românească.

Întorși în locurile de baștină, ei au creat o veritabilă școală de zugravi bisericești ce a funcționat în cadrul Bisericii celei Vechi. În 1996, tot sub streașina Bisericii “Cuvioasa Paraschiva”, a fost reluată această tradiție, extersată în special pe icoane pe sticlă.

Cum la casa de gospodar nu stă bine să fie masa goală, vom avea și ateliere gastronomice, cu tematică – evident – pastorală: cocoloș cu brânză și mămăligă cu lapte.

Va fi un bun prilej pentru vizitatori să exploreze această gospodărie iconică pentru sectorul “Păstorit” din muzeu, un veritabil micro-cosmos în care se desfășura existența familiei, acoperind nevoile de locuire, adăpostire a animalelor, depozitarea uneltelor, a mijloacelor de transport, a hranei și băuturii.

Ocolul întărit contura un spațiu protector, intim, structurat eficient în funcție de nevoi și resurse: o casă cu prispă închisă, un atelier de lumânări din seu de oaie, o șură cu două grajduri, o cămară și un șușop.

Obiectele acoperă atât nevoile de locuire, cât și activitățile casnice, de creștere a animalelor, de culegere și depozitare a roadelor, de fabricare a lumânărilor, fiind nelipsite cele cu funcție religioasă ori cele decorative.

Toate ilustrează măiestria, hărnicia și trăinicia comunității, fiecare cotlon al gospodăriei ascunzând, ori dimpotrivă, dezvăluind credință, meșteșug, muncă, dragoste familială, înțelegere a naturii.

Organizat în colaborare cu Muzeul Etnografic Rășinari, evenimentul se înscrie în programul “Memoria secretă a obiectelor”, prilejuind, prin costumele participantelor la șezătoare și prin îndemânarea lor, și o celebrare a “Zilei Iei”, pe care Muzeul ASTRA o aduce, de asemenea, în atenția publicului în această perioadă”, au transmis reprezentanții muzeului sibian.

Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

O echipă completă dedicată sănătății tale

Într-o lume în care medicina evoluează rapid, Clinica Arcada din Sibiu rămâne un reper al profesionalismului, al tehnologiilor de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect