17.9 C
Sibiu
miercuri, iulie 6, 2022

Depozitul legal al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, un loc plin de istorie

Cele mai citite
banner continental
banner continental
banner continental
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu este un loc plin de istorie. Printre spațiile care o păstrează se numără și depozitul legal. Acesta este locul în care sunt prelucrate, conservate și organizate documentele care fac parte din patrimoniul mobil local și județean.
Potrivit reprezentanților BJ ASTRA, pe parcursul a peste 150 de ani de existență, unul dintre rolurile principale ale Bibliotecii ASTRA a fost și rămâne acela de a păstra și de a pune la dispoziția utilizatorilor documente cu valoare patrimonială care reflectă cultura și spiritualitatea românilor, îndeosebi a celor care locuiau și locuiesc în spațiul transilvănean.

„În anul 1897, Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) solicita tipografiilor și librăriilor românești câte un exemplar gratuit din toate tipăriturile acestora. În urma acestui apel, 12 tipografi au trimis Bibliotecii, în mod constant, lucrările pe care le editau. Strategia de dezvoltare a colecțiilor includea lucrări despre România scrise în limba română sau în alte limbi, și, în egală măsură, lucrări de literatură sau știință apărute în alte spații geografice și culturale. Astfel, prin intermediul Legii Depozitului legal, între anii 1923 și 1949, fondul de carte al Bibliotecii ASTRA a crescut considerabil, toate editurile din țară trimițând acesteia noile apariții. După promulgarea Legii 111/1995, începând cu anul 1997, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a coordonat Depozitul legal local de tipărituri și alte documente grafice și audio-vizuale, conform normelor transmise de Biblioteca Națională a României. În prezent, documentele care fac parte din Depozitul legal sunt organizate într-un fond cu caracter distinct și independent de celelalte colecții, prelucrarea, conservarea și depozitarea acestora respectând dispozițiile legale în vigoare. Sunt cuprinse aici: cărți, broșuri, fascicole, ziare, reviste, almanahuri, enciclopedii, albume, atlase, teze de doctorat, cursuri universitare, compact-discuri. Acestea fac parte din toate domeniile clasificării zecimale universale (CZU) utilizată în biblioteci”, spun reprezentanții BJ ASTRA.

Conform acestora, depozitul legal al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, asemenea întregii Biblioteci, este unul dintre principalele motoare ale memoriei locale, cu rol de prezervare și valorificare a acesteia.

Acest fond de carte cuprinde lucrări care fac parte din patrimoniul cultural local și național, aici fiind depuse toate aparițiile editoriale locale, pentru a fi păstrate și transmise mai departe generațiilor viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Sondaj: 1 din 5 români suferă de boli cardio-vasculare

Unul din cinci români suferă de boli cardio-vasculare și peste trei sferturi dintre ei susțin că sunt preocupați de...
spot_img

Știri pe același subiect