20.2 C
Sibiu
miercuri, mai 31, 2023

Doliu pentru Basarabia

Cele mai citite

Sibienii au comemorat evenimentele din Basarabia 1940. Sâmbătă seara, la Monumentul Eroilor din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, câţiva tineri s-au strâns şi au aprins lumânări în amintirea celor morţi şi care au avut de suferit teribil în acel an. În 28 iunie s-au împlinit 74 de ani de la unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria neamului românesc, pierderea unor importante provincii din estul ţării, Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa. Conform unor estimări au rezultat 57.000 de morţi şi peste 100.000 de oameni deportaţi în Siberia la muncă forţată, mulţi dintre ei murind sau fiind executaţi.

banner

Este un moment pe care cei de astăzi nu l-au uitat, precum şi pe românii înstrăinaţi de patria mamă, şi mai ales pe cei care au avut de suferit în urma deportărilor, înfometărilor, crimelor petrecute în acele zile de 26-28 iunie 1940 şi în anii ce au urmat. A fost un flah-mob de comemorare a raptului teritorial din 1940, menit să reamintească sibienilor importanţa reîntregirii teritoriale a României. Tinerii au fost însoţiţi de către domnul dr. Vasile Hodorogea. Ilustru om de cultură, basarabean la origine şi personalitate remarcabilă a oraşului nostru. El a oferit celor ce au participat un moment poetic precum şi de istorie orală, plus câteva istorisiri şi amintiri dureroase din acele clipe. Vasile Hodorogea este un exemplu că ţara noastră încă are oameni de mare valoare, iar el este cu siguranţă unul dintre ei, şi la cei 86 de ani ai săi. Evenimentul s-a desfăşurat simultan, la ora 21.00, în toate oraşele din România şi Republica Moldova în semn de solidaritate între fraţii români de pe ambele părţi ale Prutului. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Noua propunere pentru profesori: creșterea salariilor cu 1.000 de lei brut și o altă majorare din 2024

Guvernul va adopta joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar...
spot_img

Știri pe același subiect