2.4 C
Sibiu
marți, decembrie 3, 2024

Dumitru Budrala, decorat de Iohannis cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler: „Nu mă gândeam că efortul meu poate primi o astfel de apreciere!”

Cele mai citite

Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival, a fost, recent, decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler. Distincția este una dintre cele mai importante acordate de statul român și i-a fost înmânată lui Budrala în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.
Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări ocazionate de Ziua Națională a României.
„Astăzi (n. r. vineri, 29 noiembrie), în apropierea Zilei Naționale, am dorit să onorez valorile și performanța din educație, sănătate și cultură. Împreună, am trăit un moment cu puternice valențe simbolice. Dumneavoastră însă sunteți cei care le dați adevărata cinstire nobilelor domenii pe care le reprezentați aici”, a spus președintele României, Klaus Werner Iohannis.
Pe diploma primită de regizorul sibian a fost argumentată și decizia președinției României de a acorda acest titlu: „În semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate regizorală și contribuția remarcabilă la promovarea filmelor documentare românești, atât în țară, cât și în străinătate, se conferă Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler domnului Dumitru Budrala”.
Președintele Klaus Iohannis a mai subliniat în discursul său că „o trăsătură comună este contribuția pe care o aveți la educarea tinerilor în spirit umanist. Ați ajutat decisiv la promovarea și cunoașterea de către noile generații a valorilor culturii autohtone și universale. Sunteți în mod constant un sprijin pentru tinerele talente în parcurgerea greului, dar atât de frumosului drum spre împlinire și afirmare artistică. Vreau să vă felicit pentru dedicarea cu care, ani de-a rândul, v-ați pus talentul în slujba reprezentării în lume, cu cinste, a tricolorului nostru. Prin muzică, pictură, teatru, literatură, folclor, film ori arhitectură ați dovedit că acum mai bine de o sută de ani, la Alba Iulia, s-a săvârșit nu doar unitatea tuturor românilor, dar s-a afirmat deschis voința de modernizare europeană a României, izvor al unor contribuții de mare valoare la tezaurul cultural al umanității. Sunteți, prin opera dumneavoastră, exemple ale vitalității acestei moșteniri”.
Dumitru Budrala, directorul Astra FIlm Festival, a precizat că acest moment este, pentru el, foarte important și că „eu sunt obișnuit cu munca și niciodată nu mă gândeam că efortul meu poate primi o astfel de apreciere. Pentru mine, până acum, esențiale au fost momentele în care se lasă întunericul în sală, iar aerul vibrează de la comunicarea intensă între film și public, în special atunci când în public sunt copii sau când văd coloanele de elevi impânzind orașul Sibiu pentru a ajunge la ASTRA Film Junior. Sau momentele când reușesc să surprind în filmele mele lucruri nespuse până atunci în vreun film. Mulțumesc colegilor mei, care mi-au fost alături în acești 30 de ani pentru a realiza ASTRA Film Festival. În acest moment nu pot să nu mă gândesc și la șansa de a avea niște părinți de excepție, cărora le datorez cel mai mult, care mi-au oferit o educație cu siguranță peste ceea ce ar putea să ofere orice școală privată din lume. Le dedic și lor această decorație”.
Astra Film Festival, fondat în 1993, este un festival de film care aduce la Sibiu regizori și filme din toată lumea. Este un proiect cultural inovativ, de mare ținută artistică și intelectuală, „o reușită cu totul excepțională prin faptul că a fost pornit si menținut mai mult de un sfert de secol, în condițiile unei societăți tulburi ale României postdecembriste”, după cum precizează reprezentanții Astra Film Festival. Vizionarul și motorul din spatele acestui proiect este directorul fondator, regizorul Dumitru Budrala, care l-a construit de la zero, crescând și maturizând Festivalul și, în același timp, și publicul de film și de arte din România și din Europa de Est.
Vineri, în cadrul aceleiași ceremonii de la Palatul Cotroceni, și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost decorată de președintele României cu Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler.

Publicitate
Ultimele știri

Sibiu marchează o premieră medicală: prima tiroidectomie robotică prin tehnica BABA în România

Spitalul MedLife Polisano din Sibiu devine primul spital privat din România care a realizat cu succes o intervenție de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect