12.3 C
Sibiu
duminică, aprilie 2, 2023

Expoziție de obiecte și documente, dedicată munților, la Biblioteca ASTRA

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

14 septembrie înseamnă Ziua Muntelui în România, un bun prilej pentru Biblioteca ASTRA de a evoca importanța regiunilor montane în viața oamenilor și în dezvoltarea sustenabilă a ecosistemului.

„Muntele înseamnă aer curat, înseamnă apă și hrană pentru toate viețuitoarele. În egală măsură, pentru iubitorii naturii, muntele reprezintă sursă de energie, reprezintă aventură, pasiune, loc de încărcat bateriile, prilej de (re)conectare cu natura, de privit frumusețea, de ascultat liniștea sau izvoarele”, au transmis reprezentanții BJ ASTRA.
În Foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu, instituția a pregătit pentru publicul larg o expoziție de obiecte și documente cu tematică montană, în colaborare cu Galeria Turismului Montan de la Cârțișoara și Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu.
„Vă invităm, așadar, într-o mică incursiune în istoria turismului montan, într-o poveste a primelor ascensiuni în Munții Carpați, în care veți putea admira o serie de exponate originale de colecție: fotogravuri, ilustrații, fotografii realizate de fotograful sibian Josef Fischer, hărţi turistice realizate manual de către primele asociaţii de turism montan, dar și piese vechi de echipament montan care ilustrează evoluția acestora: schiuri, bocanci, pioleți, colțari, rucsac. Toate acestea au fost puse la dispoziție prin grija reprezentanților Galeriei de Turism Montan de la Cârțișoara”, au transmis cei de la BJ ASTRA.
Potrivit acestora, expoziția este completată cu un grupaj de publicații din colecțiile Bibliotecii ASTRA (Compartimentul Periodice și Compartimentul Carte pentru Adulți). Regăsim evidențiate volume din colecția „Munții noștri”, publicată în anii ʼ70-ʼ80 ai secolului trecut, dar și volume din literatura de călătorie și publicații periodice apărute în secolul XX („Buletinul Alpin”, „Buletinul Clubului Alpin Român”, „România. Revista Oficiului Național de Turism”, „Voiaj. Revistă ilustrată de turism”, „Almanah turistic”, „România pitorească”). Vizitatorii pot vedea, de asemenea, elementele echipamentului modern pentru ascensiunile montane, observând manechinul pregătit de echipa Salvamont Sibiu.

banner

Urmărește Sibiu 100% în Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO Femeie rănită după ce mașina în care se afla a lovit glisiera metalică pe A1

O femeie a fost rănită, sâmbătă seara, într-un accident rutier produs pe A1, pe sensul Sibiu - Sebeș.Din cercetările...
spot_img

Știri pe același subiect