10.2 C
Sibiu
sâmbătă, iunie 14, 2025

Centenar „Ovidiu Maitec” la Muzeul Național Brukenthal

Cele mai citite

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu organizează joi, 26 iunie, ora 14, în Palatul Brukenthal din Piața Mare din Sibiu, vernisajul unei expoziții dedicate artistului Ovidiu Maitec (1925-2025), al cărui centenar îl sărbătorim anul acesta. Curatorul expoziției va fi Irina Ungureanu Sturza.

banner
banner
banner

50 de lucrări ale artistului

Expoziția ,,Ovidiu Maitec 100” face parte din Sezonul expozițional Brukenthal la FITS – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Într-o încercare de a reconstitui, simbolic, integralitatea operei rămase a lui Ovidiu Maitec, expoziția va prezenta, pentru prima dată împreună, 50 de lucrări reprezentative pentru întreaga sa creație, aflate astăzi în colecția muzeelor de artă din România, în colecția familiei și în colecții private.

Expoziția documentează evoluția formelor în care s-a articulat limbajul artistic al lui Ovidiu Maitec, de la porți, cumpene, radare, aripi, tronuri, stâlpi, coloane, păsări, arici, sau containere, punctând originalitatea cu care artistul a reușit să impregneze lucrărilor sale o monumentalitate atemporală, conectată, în același timp, cu experimentele neoavangardei postbelice și cu fascinația pentru revoluția tehnică contemporană.

„Organizarea în acest an în România, la Muzeul Național Brukenthal, a unei expoziții dedicate artistului Ovidiu Maitec constituie unul dintre cele mai importante evenimente expoziționale ale Sibiului anului 2025. Expoziția organizată cu prilejul aniversării centenarului nașterii artistului 1925-2025 aduce în prim plan la Sibiu o seamă de lucrări din colecțiile mai multor muzee din țară.

Cunoscut ca unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului XX, recunoscut în scena artistică mondială ca un inovator în sculptură, profesor universitar și membru titular al Academiei Române, Ovidiu Maitec a părăsit lumea aceasta în anul 2007, an în care Sibiul a fost Capitala Culturală Europeană. În acest an, la 100 de ani de la naștere, cu sprijinul moștenitorilor și artiștilor Dana și Stéphane Maitec, o mare parte din creația maestrului va fi prezentată publicului. Această expoziție aduce și o premieră în expozițiile dedicate lui Maitec, și anume un curatoriat interesant oferit de doamna Irina Ungureanu Sturza care dorește realizarea unui dialog și creionarea unei vieții dedicate sculpturii prin expunerea celor mai importante lucrări ale artistului ce se află astăzi atât în Teatrul Național din București cât și în Muzeul Național de Artă al României din București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, colecția Familiei Regale, Muzeul Național Brukenthal și alte instituții.

Expoziția Ovidiu Maitec 100 face parte și din cea de a treia ediție a sezonului expozițional Brukenthal la FITS, eveniment ce a debutat în anul 2023 grație dialogului pe care l-am avut cu dl. Constantin Chiriac și începerii unei colaborări intense dintre Muzeul Național Brukenthal, Teatrul Național Radu Stanca și FITS.

Mulțumesc moștenitorilor Dana și Stéphane Maitec pentru implicarea extraordinară, doamnei Oana Zaharia, directoarea Institutului Național al Patrimoniului și Excelenței Sale, doamnei Ioana Bivolaru, Ambasadoarea României la Paris” a declarat Alexandru Constantin Chituță, director de proiecte expoziționale din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Despre autor

Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, la Arad. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în 1950. La începutul anilor ‘60 cioplea „un fel de zid, poartă sau pasăre”, o lucrare în al cărei perete apăreau pentru prima dată perforațiile în lemn ce aveau să devină principala sa inovație tehnică în sculptură.

Pe fondul ușoarei liberalizări care a traversat România comunistă în mai multe valuri, Ovidiu Maitec a avut parte de câteva întâlniri și expoziții internaționale care i-au schimbat destinul. În urma participării la Bienala de la Veneția, în 1968, avea să-l întâlnească pe vizionarul galerist scoțian Richard Demarco, care, după ce l-a vizitat pe Maitec în atelierul din România, în același an, nota: „sculpturile în lemn ale lui Maitec, asemeni unor îngeri, îi populează atelierul la fel de puternic precum orice prezență umană”. La invitația lui Demarco, artistul va expune, alături de alți colegi de generație, la Festivalul de la Edinburgh, în 1971, în expoziția Romanian Art Today, iar trei ani mai târziu va avea o personală la Demarco Gallery.

Anii ’70 au reprezentat momentul de vârf al carierei lui Ovidiu Maitec, când a avut patru expoziții personale în Marea Britanie, cu ecouri impresionante în presa vremii, și tot atunci l-a cunoscut pe colecționarul Jim Ede, fondatorul Kettle’s Yard Museum și membru fondator al Tate Gallery din Londra. Jim Ede a achiziționat lucrarea Îngeri, care a ajuns astfel să facă parte, astăzi, din colecția Tate Gallery, alături de alte sculpturi care se află în prezent în colecția Ketlle’s Yard, menționează Irina Ungureanu Sturza, curatoarea expoziției.

Această deschidere internațională avea să continue cu participarea la alte trei ediții ale Bienalei de Artă de la Veneția (1976, 1980, 1995), consolidându-i statutul de artist de referință al sculpturii românești postbelice. De-a lungul timpului, Maitec a expus în importante galerii și muzee din țară și din străinătate, iar lucrările sale se regăsesc în colecții prestigioase, atât publice cât și private.

Momentul Revoluției din 1989 a marcat un punct de cotitură tragic în devenirea sa artistică: atelierul din București al sculptorului, care se afla pe strada Pangrati, în apropierea Televiziunii Române, a fost distrus într-un incendiu izbucnit în urma schimburilor de focuri din zonă, iar circa 70 de lucrări – sculpturi în lemn și bronz, instrumentele de lucru și arhiva – au fost mistuite de flăcări.

Această experiență dramatică a fost transfigurată în lucrările sale ulterioare, dominate de forme austere – sarcofage, containere, bănci –, în care ochiurile de lumină se vor închide, ca și cum artistul ar fi pecetluit astfel sensul sacrificiului propriei opere, întâmplat, paradoxal, în chiar zilele când comunismul lua sfârșit în România. În urma invitației primite din partea Ministerului Francez al Culturii, s-a transferat la Paris, unde a lucrat până la dispariția sa, în 2007.

Lucrările pot fi admirate în perioada 20 iunie-30 august.

Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.

Publicitate
Ultimele știri

Român din Germania prins în apartament cu 3 oi. Două au fost sacrificate, una salvată

Un român de 41 de ani a fost prins când sacrifica ilegal oi într-un apartament închiriat în Berlin, capitala...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect