13.6 C
Sibiu
duminică, octombrie 13, 2024

eveniment

Florescu- Fernandez & Friends: Vibrații muzicale online și/sau offline

Publicitate

Cele mai citite

La începutul lunii septembrie se anunță trei zile pline de vibrații muzicale, organizate de cei doi artiști Monica Florescu și Makcim Fernandez Samodaiev, în cadrul stagiunii camerale Florescu-Fernandez & Friends. Proiectul Online-Offline este un happening cultural multidimensional, care propune publicului să trăiască o experiență inedită și un timp de calitate petrecut între prieteni, în comunitate sau în familie, în jurul muzicii clasice și a culturii locale sibiene. Evenimentele se desfășoară simultan, atât în spațiul real, cât și în cel virtual, astfel că cei prezenți în mod fizic la evenimente au ocazia să împărtășească experiența culturală cu prietenii, familia sau alte persoane aflate la distanță.
Florescu- Fernandez & Friends este denumirea sub care pianista de origine română Monica Florescu și violoncelistul de origine ruso-cubaneză Makcim Fernandez Samodaiev „își armonizează talentul și pasiunea și impart muzică în eternitate”, așa cum se autodescriu cei doi.
S-au cunoscut prin muzica de cameră în urmă cu mai bine de 20 de ani, iar prima partitură pe care au cântat-o împreună a fost o sonată pentru violoncel și pian de Serghei Rahmaninov, compozitor al cărui repertoriu îl recomandă publicului. De atunci, cei doi susțin concerte de muzică de cameră împreună cu un succes impresionant. Pentru ei această acțiune reprezintă și o nevoie internă: Makcim este îndrăgostit de muzica de cameră, acesta fiind mediul în care se regăsește cel mai bine ca muzician și ca persoană, dar „este și un mediu care te ține foarte bine în formă ca muzician, tehnic vorbind” după cum explică acesta. Primele lor concerte pentru public le-au început în Belgia acum 20 de ani, unde organizau în fiecare lună un concert cu un repertoriu diferit. Au făcut acest lucru timp de 6 ani, iar când au plecat de acolo, cei care veneau constant la concertele lor au încercat să îi înlocuiască, însă nu au găsit pe nimeni atât de nebun să facă lunar un concert cu un repertoriu diferit. La plecarea lor, concertele s-au anulat. Acum, de fiecare dată când călătoresc în Belgia, organizează un concert acolo pentru acei melomani care au rămas fără stagiunea camerală, după cum povestesc cei doi artiști. „Când am venit în România, asta a fost prima întrebare pe care am pus-o la Filarmonică: cum stăm cu muzica de cameră? ”, își amintește Makcim. Având experiența din Belgia și știind că muzica de cameră este și un obicei, cei doi au decis să înceapă proiectul Florescu-Fernandez & Friends.  „Noi ne îndrăgostim de foarte multe lucruri prin tradiție. Dacă nu le cunoaștem nu avem cum să le iubim, dar odată ce trăim anumite experiențe și le îndrăgim, începem să căutăm acele lucruri. Și asta s-a întâmplat și în Sibiu cu muzica de cameră”, spune Makcim.
Inspirat din perioada pandemiei, o perioadă care a schimbat viețile noastre ale tuturor, și percepția asupra vieții s-a schimbat total, după cum o descriu, cei doi au creat conceptul proiectului Online-Offlne.


Ideea aceasta pe care o avem noi acum este un exercițiu pentru a explora ceea ce ne așteaptă în viitor.  Eu am aproape 43 de ani și, văzând că viitorul se schimbă, mă forțez să îl văd cu alți ochi, iar lucrul care mă înspăimântă este ideea de a îngrădi sufletul – practic sufletul este ultimul nostru bastion neîngrădit de tehnologie, și deodată citesc că ultimele invenții ale tehnologiei ne duc și către această dimensiune”, povestește Makcim.
În cadrul noului lor proiect cei doi artiști au pregătit pentru publicul prezent offline nouă concerte de muzică clasică cu artiști din România și din afara țării, completate cu o serie de evenimente și experiențe, care reunesc artiști, meșteșugari, producători locali din comunitatea sibiană și invită la descoperirea istoriei și tradiției unei localități prin muzică live, vizite la muzee, coabitare cu localnici, degustare de produse locale, contact direct cu natura, drumeții, plimbări pe bicicletă sau ebike. În paralel publicul online se poate alătura din orice colț al lumii, urmărind transmisiunile live de la evenimente, pe pagina de Facebook Florescu-Fernandez & Friends și pe LiveStream Romania.
„Prin acest proiect ne dorim să observăm acest contrast: cum se simte experiența spectatorului online și offline. Pentru noi ca muzicieni este clar – vibrația pe care o produce un instrument în spațiul real nu se compară cu nimic offline indiferent de mijloacele pe care le ai la dispoziție”, spun cei doi. „Dau aici un exemplu: Rafaela, fiica noastră, a avut un concert recent susținut într-o pădure din Predeal. Mergeam către destinație însă fiind trafic foarte mare nu am ajuns la timp și nu am putut nici muta ora concertului, așa că ne-am oprit în drum, ne-am dus câteva sute de metri pe o potecă în pădure și Rafaela a cântat la vioară în mijlocul pădurii. Și ascultând vioara la câțiva metri distanță am realizat cât de frumos armoniza această vioară – sunetul ei, cu natura. Parcă era ceva magic – un sunet pe care niciun device nu îl va putea transpune”, îmi spune Makcim.
Evenimentul Online-Offline este gândit ca o trăire de weekend. În fiecare zi vor avea loc trei concerte, unul la ora 11, altul la ora 14 și apoi la ora 19. Cel de la ora 11 va fi un concert educativ în care solistul care cântă seara prezintă instrumentul. Astfel Ansamblul CODEX va prezenta vineri într-un mod interactiv instrumente antice, iar la ora 19 va avea loc un concert cu aceste instrumente, sâmbătă o să fie prezentate violoncelul și vioara, iar dumincă Monica va prezenta pianul. Concertele de la ora 14 sunt concerte intermediare susținute de muzicieni ai Filarmonicii Sibiu.

Locațiile sunt și ele alese pe dimensiunea partiturilor, și anume Ansamblul CODEX va concerta cu instrumente medievale în Biserica Fortificată din Cisnădioara, Makcim va susține un recital la violoncel într-o altă locație ieșită din comun și anume Căminul Cultural din Fântânele, „un loc destul de prăfuit dar care ne amintește de epoca care a trecut, de jumătatea secolului XX, micuț, un stil care devine încet încet un stil de muzeu, nu mai este un stil real ci un stil care s-a concervat în timp”, după cum îl descrie artisul. În Săliște concertele vor avea loc la școala Ioan Lupeș: „Acolo este o școală creată de Andrei Șaguna pentru români. În Săliște nu erau nici unguri, nici sași și cei de acolo nu aveau așadar o școală, iar atunci Andrei Șaguna – mi-a povestit directorul școlii – a spus că dacă sătenii vor să fie liberi și autonomi trebuie să aibă o școală. Și atunci aceștia au construit o școală folosind ca exemplu școlile sașilor și a ungurilor. Iar această școală are o sală festivă similară cu cea a bibliotecii Astra, cu o acustică incredibilă. Văzând-o ne-am gândit imediat că există această sală minunată care nu este folosită și am spus că trebuie neapărat să facem un concert acolo”, îmi povestește Makcim. Iar în cea de-a treia zi a evenimentului concertele vor avea loc la Sibiu, la Sala Oglinzilor, la Biserica Sfântul Ioan, și închiderea la Catedrala Evanghelică care a fost recent restaurată.
O noutate a evenimentului va fi concertul numărul 4 de Beethoven susținut de Monica Florescu împreună cu orchestra de cameră din Miercurea Ciuc iar Makcim Fernandez o să susțină cu aceștia concertul numărul 1 a lui Haydn în DO major. Împreună cu Rafaela Fernandez Samodaiev, artiștii o să susțină un concert de Vivaldi pentru vioară și violoncel. „Dacă tot facem acest eveniment în familie am spus că vrem să includem și copiii, iar pentru ei este o experiență incredibilă”, spune Makcim. Concertul va avea loc și în Sibiu și în Săliște.
Ideea artiștilor a fost să organizeze evenimentul incluzând un program cu drumeții și meșteșugari locali însă deocamdată incertitudinea evenimentelor culturale nu le garantează că vor putea organiza activități cu public. „Poate este o fobie care mi-a rămas de anul trecut, însă impresia mea este că totul se află în incertitudine când vine vorba de a organiza un eveniment cu public. La un moment dat poate spune cineva că gata, se închide totul, și nu mai poți organiza nimic. Poate sună pesimist dar este un gând cu care mă lupt”, îmi explică Makcim. „Încerc pe de altă parte să prevăd viitorul și să mă adaptez dar cum spuneam mai devreme, făcând acest lucru sprijin acest mod de acțiune și când văd ceea ce sprijin nu sunt 100% de acord cu asta. Nu vreau să sune negativ, ci realist”, îmi explică artistul.
Până una alta, nouă, celor care își doresc să se lase purtați timp de trei zile de sunetele muzicii de cameră, nu ne rămâne decât să urmărim evenimentul, fie online, fie offline.
Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina de Facebook a proiectului Florescu-Fernandez & Friends.
 
 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

VIDEO. Aerial Silk. Sibiul, la primii ,,pași în aer”

Dansul aerian sau Aerial Silk face parte din cele mai noi acrobații aeriene. Originile dansului se găsesc în jurul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect