Construită în 1515, ușa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a cunoscut faima internațională după ce, la 1900, a fost scoasă din balamale și dusă la Paris, la Expoziția Mondială.
Cu acest prilej, a primit un premiu pentru frumoasa și complexa încuietoare cu care era înzestrată, compusă dintr-un mecanism de închidere în 19 puncte.
Expoziția Mondială de la Paris, desfășurată între 14 aprilie și 12 noiembrie 1900, pe o suprafață de 216 hectare, a avut peste 51 de milioane de vizitatori, cifră considerabilă având în vedere faptul că populația Franței număra, la acea vreme, puțin peste 40 de milioane de cetățeni.
Între noutățile vremii prezentate la Paris s-au aflat scara rulantă, filmul vorbit, motorul diesel și inaugurarea celei dintâi linii a metroului parizian.
Povestea a fost relatată pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sibiu.
„122 de ani mai târziu, ușa bisericii din Biertan intră din nou în lumina refectoarelor după ce World Record Academy stabilește, în 2022, faptul că ușa sacristiei din Biertan are „cea mai complicată încuietoare din lume”.
Sacristia este o încăpere în care preotul se pregătește pentru a oficia slujba.
Aici, părintele își ține veșmintele, dar și cele mai valoroase obiecte de cult ale bisericii.
În Biertan, sătenii au folosit sacristia și pentru a-și pune banii la adăpost când erau amenințați de război, drept pentru care au considerat că această încăpere are nevoie de o ușă solidă dotată cu o încuietoare puternică.
Ușa a fost confecționată din scânduri groase de stejar de către meșterul Johannes Reichmuth din Sighișoara, la 1515, pe ea fiind montată o încuietoare metalică ce era acționată prin intermediul unei manivele și a unei chei.
Practic, ușa are 19 zăvoare metalice dispuse împrejur, toate fiind conectate între ele.
Sistemul a fost descris de către cei de la World Record Academy ca fiind „o bijuterie a tehnologiei medievale”, concluzie la care, fără îndoială, ajunge oricine vizitează biserica fortificată din Biertan, loc în care se află și cel mai mare altar pictat din Transilvania, realizat la 1483.
Așadar, dacă vreți să vedeți ușa care a uimit Parisul și care i-a „încuiat” pe cei de la World Record Academy, vizitați Biserica fortificată de la Biertan, obiectiv inclus în patrimoniul UNESCO încă din anul 1993, și bucurați-vă de încă o experiență plăcută în județul Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste”, a transmis Consiliul Județean Sibiu pe pagina de Facebook.