Cu toții ne dorim să trăim cât mai mult. De preferat sănătoși și cu mintea limpede. Oamenii din insula japoneză Okinawa par să fi descoperit secretele pentru o viață lungă și fericită.
Așa numitele zone albastre ale lumii (blue zones) sunt cele în care majoritatea populației are o viață lungă. Există cinci regiuni cu populații extrem de longevive, identificate și analizate în prezent. Acestea sunt: Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia) Loma Linda (California), Peninsula Nicoya (Costa Rica) și Icaria (Grecia). Héctor García și Francesc Miralles, autorii cărții despre care vreau să vă vorbesc, s-au concentrat pe studierea modului de viață a populației din nordul insulei japoneze, Okinawa.
Japonia, ca țară, are cea mai mare speranță de viață din lume, aproape 85 de ani. Pe insula Okinawa, există un sat deosebit, Ogimi, ”satul centenarilor”. Localitatea are aproximativ 3000 de locuitori și are cea mai mare rată a longevității din lume. Oamenii de aici depășesc frecvent un secol de viață și sunt activi și veseli până la sfârșitul acesteia. Multe persoane sunt interesate și ar dori să atingă această venerabilă vârstă. Cartea celor doi autori, Ikigai Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită, a devenit bestseller internațional, vândut în peste două milioane jumătate de exemplare. În România, a apărut la Editura Humanitas.
Stomacul 80% plin este un secret pentru a trăi mai mult
Conceptul de ikigai s-ar putea traduce prin ”viață care merită trăită” sau ”fericirea de a fi mereu ocupat”. Autorii cărții au descoperit că această filozofie pare să explice extraordinara longevitate a japonezilor. Ikigai reprezintă pentru japonezi ”rațiunea de a fi” sau ”motivul pentru care ne trezim dimineața”. Să ai un ikigai bine stabilit înseamnă să ai o mare pasiune, ce îți oferă satisfacție, fericire și un sens vieții.
Dintre secretele pentru o viață lungă identificate de Héctor García și Francesc Miralles la populația din nordul insulei Okinawa, unele țin de alimentație, altele de stilul și filozofia de viață. Regimul alimentar include multe legume și tofu. Mănâncă din farfurii mici. Zilnic, consumă aproximativ 1800 – 1900 de calorii. ”Stomacul la 80%” este un alt secret. Localnicii nu mai mănâncă după ce simt că stomacul le este plin proporție de 80%, cu alte cuvinte, nu se scoală sătui de la masă. Aceasta pentru a nu avea o digestie lungă, ce duce corpul să se uzeze, accelerând oxidarea celulară.
”Când cazi de 7 ori, ridică-te de 8.” – proverb japonez
Principiile Ikigai legate de modul de viață spun că ar trebui să fim mereu activi, să nu ne grăbim să ieșim la pensie, respectiv să continuăm să ne ocupăm timpul și după pensionare. Ar trebui să evităm stresul, să privim lucrurile cu calm și să ne înconjurăm de prieteni buni. Moai, un grup informal de oameni cu interese comune, care se ajută între ei, este esențial pentru o viață lungă. Alte lucruri pe care le au în comun oamenii longevivi sunt optimismul, conectarea cu natura, recunoștința pentru ce au și faptul că trăiesc clipa. Un lucru important este și capacitatea de a stărui și de a lupta neîncetat pentru ceea ce crezi. Un proverb japonez, citat de autori, spune: ”Când cazi de 7 ori, ridică-te de 8.”
Héctor García și Francesc Miralles au inclus în cartea lor și mărturii ale celor mai longevive persoane din Orient și Occident. Cea mai longevivă persoană din istorie a cărei vârstă poate fi confirmată a fost franțuzoaica Jeanne Calment. Ea a decedat la vârsta de 122 de ani și, probabil, unul dintre secretele ei a fost buna dispoziție. La împlinirea a 120 de ani a spus: ”Nu văd bine, aud prost, nu pot să simt nimic, dar totul este bine.”
Vă recomand să citiți cartea, găsiți în ea principii relativ ușor de aplicat în viața de zi cu zi, valabile și pentru creșterea stării de bine.