25.2 C
Sibiu
joi, iulie 7, 2022

Invitație la cosit, în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Un prânz cu slană și ceapă, răsplata clăcașilor

Cele mai citite
banner continental
banner continental
banner continental
banner continental

Muzeul ASTRA își așteaptă vizitatorii la o partidă generoasă de cosit. Joi, de la ora 7, sibienii și nu numai sunt invitați să li se alăture cosașilor pentru a culege fâneața. După muncă, va veni și răsplata: un prânz cu slană și ceapă.


Cositul va avea loc în sectorul Textile din Muzeul din Dumbrava Sibiului, începând cu ora 7.

Potrivit organizatorilor, în vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. „Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile, dar și mezinii familiilor adunate în clacă, întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute – piatra de ascuțit), dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!”, anunță reprezentanții Muzeului ASTRA.
Aceștia vor pune la dispoziția publicului coasele pregătite pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii Muzeului. Ca în satul de altădată, la prânz, în hotarul fâneței se va mânca slană cu ceapă.
Acțiunea are loc în cadrul programelor de valorificare a peisajului muzeal.

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua…știrea (invitația la coasa) ma luat pe nepregătite..sint plecat din localitate…dar alta data o accept cu placere…deja salivez numai cu gândul la prinzul bogat pe care îl oferă organizatorii…cit despre munca…avem „mașini și tractoare „…mulțumesc..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Anunț APM pentru K&K Investment

SC K&K INVESTMENT SRL, titular al proiectului “Ansamblu comercial si spatii pentru servicii, construire cladiri comerciale si pentru servicii...
spot_img

Știri pe același subiect