25.2 C
Sibiu
joi, iulie 7, 2022

Magia dimineților cu ateliere pentru copii, la Teatrul Gong

Cele mai citite
banner continental
banner continental
banner continental
banner continental

Duminică dimineața. Teatrul Gong, ora 10. Zece copii cu ochi mari și curioși așteaptă nerăbdători în fața unei colecții de pensule și culori, să se petreacă magia. Astăzi Alexandra le-a promis că vor face împreună dragoni. Dragoni colorați, care zboară, cu sclipici, dragoni care stau mărturie unei lumi a basmelor cum numai seara, înainte de culcare, în cărțile de povești ce le citește mama mai găsești, sau, la Teatrul Gong Sibiu.

Alexandra le spune copiilor pe scurt povestea dragonilor și îi invită pe copii neapărat la următorul spectacol ce va avea loc la teatru. Apoi începe vraja propriu zisă – pe un băț din lemn, din carton decupat și colorat, cu aripi, ia ființă dragonul fiecărui copilaș. Cu răbdarea-i specifică, Alexandra îi îndrumă, le explică, iar copiii par să uite pentru o clipă de ei și se predau în totalitate spiritului creator din mica sală unde au loc atelierele pentru copii.

Dragon Scaled
Foto: Tudor Troancă

Alexandra îmi zâmbește. Îmi spune că sunt patru fete care țin atelierele pentru copii la Teatrul Gong. Sandy, cea care ține atelierele în limba germană,  iar Claudia, Diana și ea, fiecare după specific, pe cele în limba română. Claudia își alege activitățile din paleta reciclării, a croitoriei, pictează tricouri, Diana are Atelierul de creat povești, și ea, Alexandra, Atelierul de mini artiști. “La mine se pictează mult”, râde ea. Important este ca fiecare copil să plece la finalul atelierului cu un obiect în mână.

Atelier Creatie Teatrul Gong Foto Tudor Troanca 6 Scaled
Foto: Tudor Troancă

“Subiectele atelierelor le inspirăm în funcție de evenimentele globale din  săptămâna respectivă; dacă e ziua scrisului de mână de exemplu, facem un atelier de caligrafie, sau din subiectele spectacolelor ce au loc la teatru. Acum avem un spectacol cu dragoni, de aceea am ales dragonii pentru atelierul de azi.  Dacă am avut Scufița roșie, am realizat la atelier capa roșie a scufiței. Eu am mai făcut ateliere despre artiști români, despre Brâncuși, de ziua pictorului Nicolae Grigorescu am pictat împreună cu copiii pe șevalet. Le spun întâi povestea artistului și apoi facem o activitate creativă în legătură cu asta”, îmi spune Alexandra.

Atelier Creatie Teatrul Gong Foto Tudor Troanca 3 Scaled
Foto: Tudor Troancă

Atelierele sunt astfel un prembul pentru spectacolele ce au să vină, și copiii participând la ele știu deja povestea și sunt curioși să participe apoi și la spectacol. Diana pe de altă parte, în cadrul Atelierului de creat povești insistă foarte mult să învețe copiii să fie mai ecologici cu planeta, să recicleze, să aibă grijă de plante și de natură. Atelierul de creat povești este clădit astfel încât copiii să se joace în natură, să se joace cu nisip, cu elemente din natură și să fie conectați cu aceasta, și alege poveștile astfel încât ele să se petreacă afară, sau să aducă elemente din natură înăuntru, în atelier.  Îmi spune că “Atelierul de creat povești își dorește ca toți copiii să trăiască copilăria și să se bucure de ea cât mai mult”. Ea lucrează la Teatrul Gong de zece ani, iar de opt ține atelierele pentru copiii. Spune că în timpul acesta a putut observa cum generațiile noi sunt mai sunt deschise către activitățile de lucru manual,  lucru neașteptat în era tehnologiei și a informației. Ea încurajează copiii să citească cât mai mult, să se joace cât mai mult și să fie creativi. “Îmi dau seama că de la o generație la alta, copiii nu mai sunt atât de creativi. Poate și vremurile sunt de vină, în care starea lor a fost un pic mai ciudată. Însă eu le doresc să se joace cât mai mult timp afară, în natură„, îmi spune Diana. “E foarte interesant și foarte simpatic cum copiii îmi povestesc de noi personaje pe care eu nu le cunosc, și își aleg noi eroi pe care noi nu i-am avut în copilărie. Trebuie să îmi educ partea asta de a căuta și a găsi noile personaje ale timpurilor. Copiii știu astăzi mai multe lucruri și au acces la mai multe imformații, dar totuși își doresc să realizeze obiecte cu mâinile. Sunt copii care vin în mod repetat și îi vezi cum evoluează, cum se îmbunătățesc și cum fac lucruri creative și acasă. E mare diferență între un copil care folosește mult tehnologia și unul care petrece mult timp realizând obiecte prin lucru manual. Cei care vin la noi la ateliere, sunt mai clasici”, mai adaugă ea.

Atelier Creatie Teatrul Gong Foto Tudor Troanca 4 Scaled
Foto: Tudor Troancă

Alexandra este cea mai nouă colegă de la Teatrul Gong, iar din scurta ei experiență îmi spune că i-a atras atenția nu doar entuziasmul copiilor ci și al părinților. „Mi se pare important pentru copii, dar și pentru părinți să se joace. Să descopere împreună jocul și să facă asta toată viața. Și să vină des la teatru: eu văd copii care vin des la noi că sunt mai dezinvolți, și că descoperă prin teatru lumi noi, interesante și își dezvoltă astfel imaginația”, concluzionează ea.

Atelier Creatie Teatrul Gong Foto Tudor Troanca 5 Scaled
Foto: Tudor Troancă

Atelierele pentru copii au loc în fiecare miercuri, sâmbătă și duminică dimineața, la ora 10, sau joi, cele în limba germane. Programul și biletele pot fi găsite pe site-ul teatrului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Anunț APM pentru K&K Investment

SC K&K INVESTMENT SRL, titular al proiectului “Ansamblu comercial si spatii pentru servicii, construire cladiri comerciale si pentru servicii...
spot_img

Știri pe același subiect