Ateliere de meşteşuguri şi gastronomie vor avea loc, sâmbătă şi duminică, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, unde se va desfăşura programul „Satul din spatele frontului”.
Evenimentul este organizat sub egida Anului European al Patrimoniului, fiind o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria municipiului Sibiu şi realizată cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
„Prin acest proiect ne propunem să arătăm modul în care satul românesc a susţinut frontul. Vor fi redate secvențele de pregătire a gospodăriilor aflate pe linia frontului din Primul Război Mondial, ilustrându-se modul cum era organizat interiorul unei gospodării cu încartiruire de trupe. Ca și componentă gastronomică, vom organiza în Muzeul în aer liber ateliere de gătit cu mâncăruri specifice tuturor provincilor istorice românești. Toate reconstituirile din acest program sunt făcute cu elemente de recuzită similară acelora existente în acele vremuri”, a spus Ciprian Ştefan, managerul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, într-o conferinţă de presă.
Din program fac parte degustări de numeroase preparate, respectiv malasolcă (rasol de pește cu cartofi fierți), saramură de pește, ciorbă de pește, mâncare de bureți cu ceapă, mâncare almașană cu șoncă, mâncare de vinete cu carne de pasăre, mâncare de murături cu carne de porc, pâine la țăst, balmoș ciobănesc, ciorbă de miel și mâncare almașană cu șonca.
Printre seminarii se numără atelierele de covăcie tradițională, de confecționat textile tradiționale, de confecționat opinci și de dogărit, olărit şi de î
Fiecare vizitator va primi la intrarea în Muzeu o broşură cu programul evenimentelor şi o hartă cu reţete culese din perioada Primului Război Mondial.