Două zile ca la stână propune Muzeul ASTRA pentru miercuri și joi. În 6 și 7 iulie, în Dumbrava Sibiului va avea loc „Stână Fest”, un eveniment ce va pune în valoare, în patru gospodării de oieri din Mărginimea Sibiului (sectorul păstorit), una dintre cele mai vechi îndeletnici.
Aici, vor fi organizate opt ateliere interactive de confecționat/ folosit unelte din lemn specific bucătăriei tradiționale, dar și o reprezentație live de muls oi și apoi de închegat lapte în ciubăr. Următorul pas este pregătirea de caș și telemea în crintă & fierberea zerului în ceaun, iar apoi oaspeții, adică vizitatorii Muzeului vor putea servi jintița. Între timp, va fi bătut untul în bădău. Toate aceste activități speciale vor fi puse în scenă de către trei oieri din Mărginimea Sibiului.
„Oile dau lâna, care, prelucrată de către femei, era sursa principală de îmbrăcăminte a familiei de oieri. Lâna, datorită compoziției sale, are capacitatea de a regla temperatura corporală, nu crează electricitate statică, vara ține răcoare iar iarna cald. Valoarea lânii în trecut era egală cu valoarea aurului. Femeile recondiționau fiecare țesătură deteriorată, prelungind viața acestuia pentru încă o bună perioadă de timp. Oaia, animalul cel mai menționat în Biblie, purtătoarea realității spirituale, își urmează protectorul și salvatorul după voce. Viața și activitatea zilnică a ciobanului este dependentă de existența turmei de oi. Vă așteptăm să descoperiți instrumentarul pentru pregătire a lânii și a laptelui de oaie și să degustați totodată brânzeturile rezultate cu posibilitatea de a le achiziționa de la producători.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.
În cadrul „Stână Fest 2022”, vizitatorii Muzeului ASTRA vor avea ocazia să interacționeze cu haiducul, un personaj pitoresc din folclorul și mitologia românească. Astfel, printr-un ghidaj tematic (animație culturală), cei interesați vor cunoaște aspecte importante din viața celor care își duceau traiul în munți și păduri, chiar la stâni, fugind de autorități. Prin urmare, va fi prezent și jandarmul rural, personaj al satului și al statului, purtând uniforma jandarmilor din România de după Primul Război Mondial, cu însemnele Regimentului 8 Jandarmi (având în subordine compania de jandarmi a județului Sibiu), după cum arată reprezentanții Muzeului ASTRA.
Evenimentul face parte din proiectul „Animă ASTRA!”, cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2022.