Pasionații de istorie și cultură au ocazia ca până în data de 8 ianuarie 2023, să viziteze expoziția De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc, din colecțiile Emilian Radu, organizată de Muzeul Național Brukenthal cu prilejul Zilei Naționale a României.
Selecția amplă de obiecte unicat din colecţiile Emilian Radu prezentate ilustrează istoria și cultura românilor timp de aproape cinci secole, de la sfârșitul secolului al XV-lea până la începutul secolului al XX-lea.
De asemenea, 50 de hărți, cărți, manuscrise și fotografii rare vor fi expuse în Cabinetul de Stampe din cadrul Palatului Brukenthal din Sibiu.
Traseul expoziției începe cu două reprezentări ale domnitorului Ţării Româneşti, una din secolul al XV-lea și alta, mai recentă, de la sfârșitul secolului al XX-lea. Este un dialog, peste timp, între un portret al lui Vlad Țepeș gravat în 1491 (intitulat Hystoria Dracole Wayda și realizat la Bamberg) și legenda vampirului, așa cum a fost închipuită de Andy Warhol în lucrarea sa celebră, Dracula, din 1985.
Colecția lui Emilian Radu
Câteva volume de carte din impresionanta colecție a lui Emilian Radu vor fi expuse la Sibiu, ca de pildă Historia dela Transilvania din 1638, Psaltirea românească de la Bălgrad din 1651, Historia de rebus Transsylvanicus tipărită de Martin Hochmeister la Sibiu, Hungaria et Atila avându-l autor pe Nicolaus Olahus sau Histoire de la Moldavie et de la Valachie din 1781.
Despre expoziția de fotografie
Expoziția va reuni și câteva fotografii ale Casei Regale din România, în acest an al Centenarului Încoronării. Astfel, vor putea fi văzute fotografia Reginei Maria, a Reginei Elisabeta, a Regelui Carol sau Ferdinand însoțită de semnătură. Împreună cu aceste fotografii vor mai fi expuse fotografia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, George Enescu, Vasile Alecsandri sau Mihai Eminescu. Una dintre piesele speciale din expoziție sunt: portretul sculptorului Constantin Brâncuși, realizată la Paris în 1932 și autentificată de John Constantin Moore, fiul artistului și desenul Eva realizat de Brâncuși în 1937.
Dintre cele mai frumoase și atent întocmite hărți expuse amintim câteva: Transylvania din 1566, 1595 și 1635, Nona Europe Tabula publicată la Roma în 1490 sau Carta militară a Românii, prelucrată la depositul de resbel din 1875.
Obiectele prezentate în cadrul expoziţiei De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc fac parte din colecţiile Emilian Radu, un pasionat colecționar de artă și de obiecte încărcate de istorie și cultură. Printre cele 50 de exponate se află piese inedite, expuse pentru prima data la Sibiu și în Transilvania.