13.2 C
Sibiu
vineri, mai 17, 2024

Redacția Sibiu 100% păstrează deschisă ,,poARTa” Maratonului Internațional de la Sibiu 2023

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Sibiu 100% a primit o parte din ,, poARTa” Maratonului International de la Sibiu 2023. Lucrările pictate de Iulian Bisericaru, ce au necesitat 30 de zile de muncă, după cum scrie chiar acesta, reprezintă  un mesaj clar și puternic despre grija pentru natură și relația acesteia cu artificialitatea.

,, PoARTa”, ce a avut o dimensiune de peste 130 de metri pătrați de vopsire, a fost formată din aprox. 33 panouri, 2 x 2 metri vopsit complet. Câteva dintre aceste lucrări au îmbrăcat o parte din exteriorul Redacției Sibiu 100%, iar trei dintre ele au fost expuse în birourile din interior.

Publicitate
Poarta de la Maraton

Munca a fost una titanică, dar cum a spus pictorul, în cadrul unui reportaj marca Sibiu 100 %:

,, Uneori am un ritm de lucru de câteva ore încontinuu, din care nu mai vrei să te opreşti.”

Publicitate
Iulian Bisericaru

”Îţi dai seama că eşti obosit, că te dor picioarele, dar există o ardere interioară care te face să continui lucrarea. Şi atunci există conexiunea aceea între tine şi pânză. Oricât de pragmatic ai vrea să fii ca artist, la un moment dat ea se produce şi e bine atunci să nu te opreşti. E bine să fii tu, în anumite etape ale lucrăriiˮ. – Iulian Bisericaru

Publicitate

,, Poarta Maratonului International de la Sibiu, denumită sugestiv poARTa, a ocupat de-a lungul anilor un rol central în cadrul acestui eveniment, fiind la rândul său un punct de start / sosire, un loc unde nu doar participanții, ci și familiile, prietenii sau colegii se pot aduna și susține alergătorul pe care l-au ales. Este un loc de imensă bucurie, încurajare și entuziasm, dar și un loc de activism și caritate, MIS creând un context de filantropie și bunăvoință, concretizat în susținerea financiară a diferitelor cauze locale. În acest context este firesc ca acest loc simbolic de trecere, de experiență și de transformare să devină un soi de pânză goală, un mediu de creație, de exprimare artistică și de partaj comun. În acest an, i-am invitat pe artiștii Iulian Bisericaru și Cristina Kiru să transforme suprafața porții într-un peisaj cromatic luxuriant, plăcut ochiului, care să adopte în același timp o oarecare poziție critică în ceea ce privește dezbaterile ecologice actuale, atât de prezente în discursul global de astăzi. Tensiunea ecologică este, până la urmă, atât o problemă locală, cât și una globală, astfel încât conversațiile pertinente ar trebui și chiar trebuie să pornească din orice colț al lumii: un aspect care ar trebui să ne aducă-împreună, făcând aluzie la titlul ediției Maratonului din acest an. Având în vedere funcția porții ca instalație monumentală într-un spațiu public, programul de pictură trebuie, de asemenea, să fie citit ca un proces în evoluție, de la simple gesturi picturale, până la structuri vegetale complexe, rămășițe evocatoare ale unui Paradis pierdut sau fragmente dintr-o Grădină suspendată a Babilonului, minuni ale lumii pe care riscăm să le pierdem din nou cu totul din cauza crizei climatice pe care o trăim”, a declarat curatoarea Iris Ordean în contextual maratonului de anul trecut.

Echipa, la redacție Sibiu 100%

poArta în cifre:

  • peste 130 de metri pătrați de pictură
  • 30 de zile de muncă
  • 33 de panouri, aproximativ 2×2 metri complet pictați
  • 4 locuri de crație (studiouri)
  • prima lucrare publică semnată Iulian Bisericaru
  • cantități enorme de pictură și de creativitate
Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

„Cufărul călător” a ajuns pe Valea Târnavelor

După ce a călătorit în Mărginimea Sibiului și Podișul Hârtibaciului, „Cufărul călător” a ajuns în capitala Văii Târnavelor, la...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect