30.2 C
Sibiu
luni, august 8, 2022

Sărbătoarea Deltei din Muzeul ASTRA a fost amânată

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Evenimentul din Muzeul ASTRA, menit să aducă mai aproape de sibieni tradițiile lipovenilor și ucrainenilor din Delta Dunării, a fost amânat. Acesta ar fi trebuit să se desfășoare astăzi și mâine, în Dumbrava Sibiului.
„Vă aducem la cunoștință că atelierele meșteșugărești interactive organizate sub egida programului „Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei”, ediția a VI-a, programate astăzi și mâine între orele 16-19, au fost amânate până la o data ce vă va fi stabilită/ comunicată ulterior, a anunțat Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al CNM ASTRA
Atelierele vor prezenta felul în care se confecționează îmbrăcămintea, podoabele, obiectele decorative și de uz casnic, aparținând comunităților de ucraineni și lipoveni, în special din satele Pardina, Letea, Caraorman, Sfiștofca și Mila 23. Activitățile se vor desfășura în cadrul gospodăriei de pescar lipovean din Mahmudia, județul Tulcea, vizitatorii fiind invitați să participle efectiv la realizarea pieselor.
“Ucrainencele din Letea se găteau cu mărgele albe roșii-portocalii sub formă de perlă și salbe de bănuți din argint. Foarte rar aveau podoabe din aur. Ca cercei se purtau, din când în când, niște inimoare ascuțite, cu tortițe, din argint. Cele mai multe bijuterii le purta fata în ziua nunții, acea diademă de argint pe cap, cu floricele neapărat albe, mărgeluțe și flori creponate. Și domnișoarele de onoare aveau o cordeluță, mai simplă, dar cu flori făcute din hârtie creponată și colorată. Verighetele se făceau la un bijutier din sat, simple, din argint. Salba de bănuți de argint arăta un anumit statut material al miresei și era folosită doar în ziua nunții. În afară de nuntă, doar la hore mai purtau femeile bijuterii. Știai la horă cine e măritată după baticul de pe cap (numit cosinka) și mărgelele de la gât. În unele cazuri, cu aceste bijuterii, femeile bătrâne erau chiar și înmormântate”, a explicat Camelia Repede, muzeograf al Muzeului ASTRA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Ateliere de prelucrare a lemnului, în Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organzează în perioada 9-12 august, între orele 10-13, 14-18, evenimentul "Copac.Lemn. Animă ASTRA!". Acesta va avea loc...
spot_img

Știri pe același subiect