Are 88 de ani. Și o încântătoare poftă de viață. Ancorat în provocările ce decimează tot mai mult societatea modernă încă de la vârste fragede, Ștefan Vișan a scris un roman manifest împotriva consumului de drog. Apoi l-a distribuit gratuit, într-un tiraj de 1000 exemplare, prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene, în zece zone ale țării.
Inițiativa i-a determinat pe cei de la Asociația Cartea Recordurilor România să îi omologheze efortul, nominalizându-l la categoria „cel mai mare număr de cărți donate de către un autor”.
E autorul a peste 20 de cărți publicate
Ștefan Vișan este un prolific scriitor sibian. Și-a descoperit pasiunea pentru buchisirea literelor la momentul în care alții se lasă de scris. Adică la 65 de ani, odată cu trecerea în rezervă din activitatea militară. Și-a cumpărat o casă „la țară”, la Hașag. Destinul a făcut ca locuința achiziționată să fie tocmai cea în care s-a născut și a crescut scriitorul Aron Cotruș.
De altfel, Ștefan Vișan crede că acest detaliu e, de fapt, cel ce l-a făcut să ajungă el însuși să scrie. „Într-o noapte, am avut un vis, ca și cum cineva mă întreabă: Dar tu ce faci cu tot ce ai adunat într-o viață întreagă? Și atunci am încercat să văd dacă aș putea avea talent să scriu”, mărturisește Ștefan Vișan. Îi apare, astfel, primul roman. Apoi următorul, și următorul… La acest moment, are în palmares 17 romane publicate, două piese de teatru, un volum de nuvele, două volume de publicistică și peste 100 de materiale diverse.
Ștefan Vișan e vicepreședinte al Cenaclului „Radu Theodoru”, membru al Ligii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Scriitorilor Militari și membru al cenaclului umoristic „Nicolae Olahus” din Sibiu.
Dintre cărțile publicate, amintim: „Legământul dragostei”, „Soartă”, „Dincolo de nori”, „Panciu Matei”, „Lebăda albă”, „Părul din Buduștău”. A mai publicat: „Lambda”, „Glasul sângeului”, „Pribegii”, „O clipă de eternitate”, „Aș vrea să iert”.