17.9 C
Sibiu
vineri, septembrie 22, 2023

Sibielul are tăbără de pictură

Cele mai citite

Localitatea Sibiel a găzduit, timp de 10 zile, în perioada 2 – 11 septembrie, Tabăra de Pictură Sibiel 2023, aflată la ediţia de debut. Tema taberei a fost una inedită şi dedicată peisajelor şi tradiţiilor locale din sat: „SIBIEL – Natură, Tradiție, Credință”.

Tema, extrem de generoasă, a taberei a oferit artiștilor libertate totală de exprimare. Anul acesta fiind prima ediție, tabăra a fost dedicată memoriei Sfântului Preot Mărturisitor Măcinic din Sibiel (care a trăit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea), unul dintre Sfinții Apărători ai Ortodoxiei din Transilvania, și Preot Zosim Oancea (1911-2005), întemeietorul Muzeului de icoane pe sticlă, instituție care îi poartă astăzi numele.

banner
banner
banner
banner

„Iată că, la mai bine de două secole distanță, viața Sibielului, acest mic sat din Mărginimea Sibiului, a fost profund marcată de personalitatea și exemplul acestor adevărați martiri, luptători pentru credința și bunăstarea neamului. În colaborare cu organizatorii taberei s-a decis ca o parte dintre lucrări să se integreze obligatoriu în secțiunea de spiritualitate a temei, dedicată celor doi adevărați martiri ai ortodoxiei, restul fiind inspirate din peisajul și tradițiile Mărginimii Sibiului, ideea de bază fiind cea de Sărbătoare, Recunoștință. Excursia de documentare a constat în turul Mărginimii Sibiului, cu vizitarea muzeelor și bisericilor din Săliște, Galeș, Tilișca, Rod, Poiana, Jina, Schitul Foltea, Tabăra de sculptură de la Poiana Soarelui și a oferit artiștilor numeroase motive de inspirație, emoții și informații prețioase, care stau la baza creațiilor lor din aceste zile.

Tabăra de Pictură „Sibiel 2023” este un eveniment cultural-artistic reușit, pe care dorim să-l perpetuăm an de an”, ne-a declarat curatorul taberei, Olimpia Coman-Sipeanu, în acelaşi timp artist plastic.

Organizatori au fost Primăria Orașului Săliște și Centrul Cultural „Nedeia Sibielului”, în cadrul unui proiect cultural derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Participanți au fost artiști plastici profesioniști din țară: Bulduș Flori – UAPR Cluj, Catrinu Margareta – UAPR Cluj, Coman-Sipeanu Marius – Sibiu, Coman-Sipeanu Olimpia – UAPR Sibiu, Giurgiu Antonela – UAPR Alba Iulia, Marica Gabriela – UAPR Brașov, Olteanu Maria – Satu Mare, Oprișa Cristina Gloria – UAPR Satu Mare, Șoptelea Liviu – UAPR Iași, Țăroi Ioan Aron – UAPR Brașov, Țăroi Victoria – UAPR Brașov şi Țigănuș Horia – Brașov.

Atelierul de lucru al artiștilor a fost Căminul cultural (Pavilionul) Sibiel. Organizatorii au pus la dispoziția artiștilor materiale: culori, pânze, panouri etc.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Egal cu un om în plus: FC Hermannstadt – FCSB 2-2

FC Hermannstadt și FCSB au terminat la egalitate, 2-2, într-o partidă în care sibienii avut un jucător în plus...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect