1.2 C
Sibiu
marți, ianuarie 31, 2023

Tablou unicat al lui Horea descoperit la București: Va fi  expertizat la Sibiu

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Un tablou realizat în ulei de artistul transilvănean Ioan Constande, care îl înfățișează pe Horea, liderul răscoalei de la 1784, a fost descoperit la București și trimis spre expertiză la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Artiștii transilvăneni Franz Neuhauser și Anton Steinwald din Sibiu, la comanda guvernatorului Samuel von Brukenthal, au realizat chipurile lui Horea, Cloșca și Crișan în timpul când erau întemnițați la Alba Iulia.

banner

Acest lucru este menționat și în cel mai important volum dedicat răscoalei din 1784 Răscoala lui Horea, de D. Prodan, Ed. Științifică și Enciclopedică.

”La închisoare căpitanii au mai fost văzuți și de pictori. Unele portrete sunt evident autentice, făcute de cei care i-au văzut sau după asemenea portrete, imaginile sunt aceleași în maniere diferite. Cele mai aproape de realitate, mai vii, ne par cele păstrate în Muzeul Brukenthal din Sibiu, făcute de pictorul de la curtea guvernatorului”, spunea autorul.

În decursul timpului O. Beu are meritul de a fi descoperit la Muzeul Național din Budapesta și gravurile lui Horea, Cloșca și Crișan făcute de artistul și curatorul colecției lui Brukenthal – Franz Neuhauser.

Răscoala transilvăneană, un mare ecou

Răscoala transilvăneană din 1784 a avut un mare ecou în Europa, lucru ce este confirmat și datorită numărului mare de stampe cu chipurile celor trei care au circulat în Europa Centrală.

În secolul XIX se cunoaște faptul că existau numeroși români transilvăneni care aveau în casă, pe perete, chipurile lui Horia și Cloșca, lucru menționat de A. de Gerando și I. Selegeanu în 1868.

Datorită mișcării de emancipare a românilor din Transilvania se cunoaște un nou val în care personalitățile marcante din istoria acestui ținut sunt pictați sau sunt realizate numeroase gravuri la Sibiu sau la Budapesta.

În acestă perioadă, unul dintre cei mai valoroși artiști transilvăneni care realizează diferite gravuri cu Horea, Cloșca, Crișan, Avram Iancu, Gheorghe Barițiu ș.a. este pictorul transilvănean Ioan Constande.

Despre pictorul Ioan Constande

Născut în apropierea Sebeșului – Alba la Rahău a studiat între anii 1834-1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta și Viena. Din acest considerent, în marea majoritate a lucrărilor sale se semnează ca Pictor academic. A rămas în istoria artei din România ca unul din principalii pictori dar mai ales desenatori și litografi. A fost profesor la Institutul “Terezianum” din Sibiu, din 1841 și participant la Revoluția din 1848 în calitate de comandant al garzilor civile din Ocna Sibiului.

Zilele trecute, Muzeul Național Brukenthal a primit pentru expertiză un tablou, dintr-o colecție privată realizat în ulei de Ioan Constande ce îl înfățișează pe Vasile Ursu Horea.

Lucrarea este importantă din cel puțin două considerente. Unul este faptul că acest tablou în ulei este realizat de Ioan Constande. Astăzi se mai păstrează puține lucrări în ulei realizate de acest artist transilvănean. Pe piața de artă, în muzee și în colecții private, sunt multe gravure realizate de Constande, însă nu lucrări în ulei. Și în colecția Muzeului Brukenthal există gravuri realizate după desenele lui Constande. Un al doilea fapt important este acela că personajul întruchipat de Ioan Constande este Horea, o figură istorică importantă a României.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Sporuri dublate pentru primari din judeţ şi preşedinţii Consiliilor Judeţene

Primarii şi viceprimarii din judeţul Sibiu şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Câmpean, dar şi vicepreşedinţii Cj, Vlad Vasiu...
spot_img

Știri pe același subiect