După zece zile în care Sibiul a respirat teatru, orașul este cucerit, acum, de cele mai cunoscute și premiate filme ale momentului. Nu mai puțin de 40 de titluri memorabile fac parte din agenda Festivalului Internațional de Film Transilvania care a debutat miercuri, 20 iunie, și se desfășoară până duminică, 24 iunie. TIFF poartă publicul prin diferite stări și face călătorii prin timp, în trecut, prezent și viitor, sibienii făcând aceste incursiuni la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”, în Piața Mare, Parcul Cetății, la Palatul „Brukenthal” din Avrig, Muzeul din Dumbrava Sibiului, dar și la Gura Râului, în aer liber, la baraj.
Cinefilii au venit din diferite zone ale țării, pentru că – spun ei – „la Sibiu sunt filme bune în perioada aceasta„. „Eu am venit la TIFF tocmai din Galați. E al doilea an când îmi pregătesc un mini-concediu la Sibiu, pentru acest Festival. Eu sunt un iubitor de filme de calitate și am convins–o și pe soția mea să mă însoțească„, a spus Silviu, unul dintre spectatorii TIFF.
Cu gândul la Caragiale
În cele cinzi zile, Festivalul subliniază tot felul de povești pe care, ulterior, spectatorii le dezbat alături de cei care au fost protagoniștii lor, actori, regizori și alți membri ai echipei. Unul din filmele prezentate în prima zi a TIFF a fost cel în care cunoscutul actor Alexandru Papadopol a interpretat rolul unui „pierde-vară„. Pelicula în regia lui Paul Negoescu, „Povestea unui pierde-vară„, îl înfățișează pe Papadopol ca un personaj inedit și amuzant, în rolul unui profesor universitar cam fustangiu. „Eu am rolul principal într-o comedie în care sunt un veritabil pierde-vară. Sunt Petru, conferenţiar universitar la Politehnică, profesor de matematică, pasionat de cifre, care fuge de asumarea unei relaţii. Lui îi plac studentele, nefiind neapărat un personaj imoral. Şi de aici începe povestea”, îşi caracterizeză Alexandru Papadopol personajul.
Papdopol se află la a doua colaborare cu regizorul Paul Negoescu, după „Două lozuri„. „Povestea filmului prezentat la TIFF 2018 a început în 2013, înainte de <Două lozuri>. Mi-am dorit să creionez un București nuanțat, pentru că e o poveste spusă prin filtrul unui scriitor care are tendința să denatureze un pic adevărul, să vadă lucrurile în frumusețea lor„, a spus regizorul, după proiecția de la Sibiu, care a amintit de comediile lui Ion Luca Caragiale, prin comicul de situaţie pe care e bazat filmul.
De la “Secretul fericirii”, la “Un pas în urma serafimilor”
TIFF a destăinuit, în prima zi, și „Secretul fericirii”, un film în regia lui Vlad Zamfirescu, iar în Piața Mare proiecțiile au debutat cu un popas pe „Insula Câinilor„, o animație regizată de Wes Anderson și care a stabilit recordul ediției în materie de bilete vândute la TIFF 2018.
În agenda Festivalului sunt cuprinse povești provocatoare, arătând cinefililor cum arată „România neîmblânzită„, viața la „Un pas în urma serafimilor„, amintirile din „Vara lui 1993” sau cine e „Vinovatul”.
Duminică, iubitorii de film se vor întâlni și cu Florin Piersic, actorul care a jucat în „Parașutiștii„, peliculă prezentată în Piața Mare de la ora 22.
TIFF 2018 va avea proiecții ce vor însuma 2.308 minute. Evenimentul este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc și este primul festival internaţional de film de lung-metraj din România, înființat în anul 2002.
Citeste si: Cele mai așteptate filme ale anului și zeci de invitați speciali la TIFF Sibiu 2018