-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Turneul Stradivarius ajunge la Sibiu

Cele mai citite

Cea de-a XI-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ” este gata de lansare. În perioada 9 mai – 11 iunie 2018, vor avea loc 17 concerte în România și o serie de concerte în străinătate, un adevărat regal muzical care face din turneul Stradivarius unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului. La Sibiu, concertul este programat duminică, 3 iunie 2018, la Sala Thalia, cu începere de la ora 19. Biletele se pot achiziționa începând din miercuri, 9 mai, de la Casa de Bilete a Sălii Thalia. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.
Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă, și, în plus, cu șansa de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu. În acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, alături de pianista Angela Drăghicescu, Alexandru Tomescu prezintă, în premieră, cele mai valoroase și apreciate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând lui Enescu, Porumbescu, Lipatti, Jora, Nottara, Olah, Capoianu sau Mircea Chiriac. Spectacolul muzical al Turneului Internațional Stardivarius 2018, aduce în fața publicului un aranjament muzical special, unic pentru vioară, pian și cor al Baladei lui Ciprian Porumbescu, cu participarea extraordinară a Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și Corului de Copii Radio, aranjament realizat de Maestrul Grigore Cudalbu.
Seria de concerte în România va debuta pe 9 mai la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, 10 mai-Teatrul „Maria Filloti” Brăila, apoi urmează 11mai-Filarmonica de Stat Brașov, 15 mai-Filarmonica Oradea, 17 mai-Sala Mare de festivități a Municipiului Sighișoara, 18 mai-Sinagoga/Bistrița, 20mai-Casa de Cultură a Studenților Suceava, 21 mai-Palatul Culturii Iași, 22 mai-Teatrul Gheorghe Pastia-Focșani, 29 mai-Parcul Coloana fără Sfârșit Brâncuși,Târgu-Jiu, 2 iunie-Filarmonica „Banatul” Timișoara, 3 iunie-Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, 5 iunie Sala Radio București, 6 iunie-Filarmonica de Stat Ploiești, 7 iunie-Centrul Cultural Arcuș, Sfîntul Gheorghe și se va încheia în 11 iunie- Teatrul „George Ciprian” Buzău. Toate concertele încep la ora 19:00. Turneul  va continua în străinătate în Belgia, Franța, Italia, Spania, Suedia, USA. Totodată, pe 20 mai va avea loc și un concert la Casa lui George Enescu, Mihăileni,Botoșani, un proiect social și educațional în care violonistul este implicat din 2015.
2018, proiect dedicat Centenarului Marii Uniri poartă numele de – „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ”și este o oportunitate de a ne aminti și celebra cele mai importante și unice momente ale națiunii noastre, Iar Turneul Internațional Stradivarius 2018, ca brand cultural național, își dorește să prezinte cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești, creații care trăiesc peste timp și inspiră generații de muzicieni la nivel mondial.
Repertoriul propus publicului în acest an este un regal muzical, de 70minute, care cuprinde piese unice și valoroase din creațiile lui Mihail Jora – Mica suita, Dinu Lipatti – Tema cu variatiuni din Sonatina op.1, George Enescu – Legenda, George Enescu – Aubade, George  Enescu – Hora Unirii, Nottara – Siciliana, Mircea Chiriac – Serenada, Dumitru Capoianu – Habanera, Tiberiu Olah – Sonatina, Ciprian Porumbescu – Balada cu cor , aranjament Maestrul Grigore Cudalbu.
O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegaţia de a duce marea muzică către oamenii obişnuiţi şi de a dedica activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însufleţit de pasiunea cauzelor nobile şi prezenţa lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism.  Turneul Stradivarius 2018 susține o cauză socială și de interes public – „Sunet pentru sănătatea copiilor”, derulată de ONG-ul Life Educational for All,care se preocupă de dotarea cu audioteci a saloanelor pentru copii din spitalele din ţară, dar și cu aparatură electronică tv, dvd player, audioplayer, căști,  dvd, cd-uri, cu jocuri, instrumente muzicale pt copii, cărți de desenat și de citit și diverse consumabile (carton colorat, hârtie creponată, plastilină etc).
„Ca in fiecare an, astept cu mare bucurie si nerabdare reîntâlnirea cu publicul iubitor de muzică și de frumos, la concertele Turneului Stradivarius! Anul acesta vom sarbatori cu totii Centenarul, așa că muzica românească este mai aproape de inima noastră ca oricând. Voi cânta, împreună cu pianista Angela Drăghicescu, lucrări spectaculoase semnate de Lipatti, Jora, Enescu si alții, iar momentul surpriză al serii va fi întalnirea, în fiecare oarș, cu coruri din rețeaua națională Cantus Mundi – pentru a cânta împreună celebra Baladă de Ciprian Porumbescu. Este piesa pe care am îndragit-o încă din copilarie. Am visat mulți ani la această întâlnire magică – a sunetului viorii cu puritatea vocilor de copii – mă bucur că acum o pot împărtăși românilor și lumii întregi”  spune Alexandru Tomescu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect