Viscri este una dintre cele mai încântătoare așezări săsești, fiind înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici, în satul cu 500 de locuitori și peisaje pitorești, pare că timpul s-a oprit în loc. Vechile case frumos renovate stau alături de cele care poartă amprenta trecutului, clădiri cu obloane de lemn și falnice porți săsești, cu băncuțe amplasate la stradă, martore la povești spuse pe înserat. Casele își poartă culorile cu mândrie, înșirate de-a lungul drumurilor. Locul este cuprins de o liniște cum doar la sat găsești, iar viața se desfășoară într-o atmosferă autentică dar și într-un cadru natural unic. Pline de culoare sunt și străzile unde se vând produse din lână și alte țesături. Ciorapi, botoșei, căciuli și pulovere multicolore stau agățate pe garduri și pe standurile improvizate, o adevarată încântare pentru ochi. Satul tradițional trebuie să fie descoperit în tihnă, aici însăși străzile fiind adevarate atracții turistice.
Proiectul șosete din lână naturală a fost început în anii ‘90 de către doi nemți stabiliți în Viscri. Dacă inițial, șosetele realizate din pulovere vechi de către femeile din sat erau date la schimb pentru alimente, acum peste 10.000 de perechi de șosete și alte obiecte de îmbrăcăminte din lână, ajung la depozitul central din Naumburg, Germania de unde se vând în toată țara. Produsele se pot cumpara și din cafeaneaua din Viscri dar și de pe străzi.
Viscri, a devenit celebru dupa ce în anul 1996, prințul Charles și-a cumpărat aici o proprietate. Astazi, casele din sat valoreaza aproape cât cele de la oraș, satul oferind locații inedite de cazare dar și restaurante locale. Pentru o noapte petrecută într-un loc cu totul și cu totul unic, casa prințului Charles este o opțiune perfectă, aceasta fiind transformată în unitate de cazare.
Începând cu anul 1999, Fundatia Mihai Eminescu Trust a demarat un proiect de reabilitare a clădirilor și a străzilor din Viscri dar mai ales, de dezvoltare antreprenorială locală. O parte din case și-au recăpătat strălucirea de altădată iar locația a devenit renumită la nivel internațional. Țesutul, broderia, fierăritul, producția de gemuri, pâine și vinuri, cărămida și țigla sunt câteva dintre îndeletnicirile oamenilor din Viscri.
Biserica fortificată săsească din centrul satului este înscrisă în patrimoniul UNESCO, aceasta fiind la rândul ei renovată de către Fundația Mihai Eminescu Trust, aflată sub patronajul Prințului Charles între anii 2000-2013. Biserica-sală romanică este una dintre puținele de acest fel din țară și datează din secolul al XIII-lea. De sus, din clopotnița unde se urcă pe „cont propriu”, după cum scrie pe plăcuța amplasată la intrare, se poate admira frumosul sat și peisajele de care îți este greu să te desprinzi.
Zidurile fortificate adăpostesc și un mic muzeu unde veți descoperi diverse exponate vechi, de la haine tradiționale săsești, la fotografii și alte obiecte folosite odinioară în gospodării.
Preț intrare biserica: 8 lei/persoană
Program de vizitare: zilnic între orele 10:00 – 13:00 și 14:00 – 18:00.
Cum ajungi în Viscri: Viscri este un sat în comuna Bunești, județul Brasov iar pentru a ajunge trebuie sa urmați traseul: Sibiu – Mediaș – Sighișoara – Saschiz – Bunești – Viscri (135 km).
www.AlexandraCristian.ro