Sibiul trăiește, încă de la începutul săptămânii, „Zilele Muzicale Româno-Americane”, un eveniment organizat de Filarmonica de Stat Sibiu și aflat la cea de-a XIX-a ediție. Încă de luni, spații mai puțin obișnuite decât sălile de concert au devenit scenă pentru artiștii percuționiști, iar Esplanada Filarmonicii a găzduit, pe înserate, programe artistice aduse de militarii din SUA (Rhine River Ramblers), groove-uri world-music într-o abordare de jazz pe cele trei chitare ale lui Freddie Bryant, turneul „Orgile României”, concertul- „Curcubeu” al Isabellei Fabbri, pe ritmuri de saxofon, un concert de pe „aceeași mare”, după cum este titlul proiectului „Stesso Mare Trio”, prezentat de Stefano Bertozzi (Italia), Bardh Jakova (Albania) și Elena Indellicati (Italia), un concert de muzică specifică genului Dixieland și New Orleans. După o săptămână plină, Filarmonica de Stat Sibiu nu a obosit și, pentru finalul „Zilelor Muzicale Româno-Americane”, a pregătit un program special.
„În timp ce percuționiștii noștri au anunțat festivalul peste tot prin Sibiu, au vizitat prieteni și parteneri, la Consiliul Județean, Primăria Sibiu, Autoklass, Aria, Continental, în Piața Mică sau în Sala Transilvania, pe Esplanadă cântau zilnic artiștii invitați. Domnul William O’Connor, atașatul cultural al Ambasadei SUA, a însoțit trupa de muzicieni a Forțelor Armate Terestre SUA, ne-am bucurat de jazz cu Freddie Bryant & Kaleidoscope și ne-am deschis chakrele cu Isabella Fabbri, miercuri i-am întâmpinat pe colegii noștri din orchestră care au fost într-un turneu național de promovare a culturii sibiene și a Filarmonicii, între 2 și 5 iulie, la Onești, Târgu Neamț, Piatra Neamț și Brașov. Tot miercuri, am vibrat pe ritmuri balcanice alături de Stesso Mare Trio. Joi, 7 iulie, am mers mai departe în aventura noastră transatlantică! Ne-ați găsit pe două scene. Cochetă și intimă, scena din fața Filarmonicii, de pe strada Cetății, și-a așteptat publicul în fiecare zi, de la ora 19, după ce a trecut căldura soarelui. Salutăm reușita Timișoarei de a purta în 2023 titlul de Capitală Culturală Europeană și i-am invitat joi pe muzicienii timișoreni pe ambele scene: Old Dixieland Band e o trupă de un fabulos succes, ce ne aduce atmosfera din New Orleans în mijlocul Sibiului, și seara, de la 21, în Piața Mare decorată de Sibiutiful cu street food și alte minunății, am avut Percutissimo, o orchestră de percuționiști tot din Banat. Vineri, pe 8 iulie, la ora 19, continuăm periplul geografic cu New Landscape pe Cetății și de la 21, în cea mai Mare Piață din oraș, Luiza Zan ne cântă despre Tribute Lady Day cu gândul la Billie Holiday. Pe scenă va fi Filarmonica din Brașov”, a făcut o retrospectivă Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Seară de folclor
Programul „Zilelor Muzicale Româno-Americane” continuă în weekend cu întoarcerea către rădăcinile muzicii, după cum spun organizatorii. Sâmbătă, 9 iulie, Filarmonica face o reverență în fața filonului primordial muzical și îl prezintă publicului pe celebrul Nicolae Furdui Iancu, de la ora 19, pe Esplanadă. „Și pentru că ne plac contrastele, de la ora 21, în Piața Mare, „Un american la Sibiu” – Daniel Spaw – dirijează Orchestra Filarmonicii noastre oferind cele mai cunoscute hituri simfonice din SUA: „Un american la Paris”, „Rhapsody in Blue”, „Poveste din cartierul de vest”. Solista serii magice este fermecătoarea pianistă Sînziana Mircea”, a mai spus Lupeș.
În deschiderea serii de sâmbătă va cânta Cristian Fodor, singurul interpret hunedorean de muzică populară după 1990, premiat cu faimosul trofeu „Floarea din grădină”. Este o voce amplă, încărcată de vibrație, umple spațiul și sufletul auditoriului, ceea ce promite că va face și sâmbătă seară.
Nicolae Furdui Iancu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este un cunoscut interpret român de muzică populară, frecvent invitat la evenimentele culturale ale Sibiului. Nicolae Furdui Iancu este un adevărat simbol al Munților Apuseni și al județului Alba, fiind reprezentativ pentru scena muzicală autohtonă de folclor.
În ceea ce privește concertul simfonic „Un american la Sibiu…”, publicul va avea ocazia să asculte, în cadrul său, George Gershwin – Un american la Paris și Rhapsody in Blue pentru pian și orchestră, precum și Leonard Bernstein – Dansuri simfonice din West Side Story.
Duminică cu romantism
Ultimul capitol al „Zilelor Muzicale Româno-Americane” din acest an se va consuma duminică, 10 iulie, cu spectaculoasa Bucharest Jazz Orchestra și Irina Sârbu, Sebastian Burneci, Adrian Nour, Simona Strungaru & company, cu proiectul „Sophisticated Lady”.
Acesta este un concert lansat în martie 2022 și reprezintă un elogiu adresat iubirii și femeii în special. Piese consacrate ale repertoriului jazzistic sunt abordate de soliștii de suflet ai Orchestrei și invitatele acestora, arată organizatorii. Printre melodiile care vor răsuna în Piața Mare se numără „Almost Like Being in Love”, „Sway”, „My Funny Valentine” și „L.O.V.E.”.
Accesul la concerte este liber. Proiectul „Zilele Muzicale Româno-Americane” este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, fiind cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală.