6.3 C
Sibiu
luni, martie 17, 2025

Ziua artei fotografice. 14 ani de când sărbătorim arta fotografică în România

Cele mai citite

Ziua de azi este o sărbătoare pentru toți fotografii din România. “Începând din anul 2010, prin Hotărâre de Guvern, ziua de 11 ianuarie este Ziua artei fotografice în România. A fost aleasă această dată deoarece în 11 ianuarie 1812 s-a născut Carol Popp de Szathmary, recunoscut ca primul fotograf al României. Contemporanul său a fost sibianul Theodor Glatz (1818-1871) care, alături de Carol Popp de Szathmary, a rămas în memoria noastră pentru nonconformismul său, fiind un modern al zilelor sale. El este cel care deschide drumul pionierilor fotografiei sibiene. Muzeul Național Brukenthal deține în colecțiile sale atât picturi cât și fotografii realizate de Theodor Glatz”, ne spune muzeograful sibian Delia Voina.

Cine a fost Theodor (Tivadar) Glatz

Theodor (Tivadar) Glatz s-a născut la Viena, pe 10 decembrie 1818, ca fiu al pastorului evanghelic Jakob Glatz, de origine slovacă. A urmat cursurile în orașul natal, apoi s-a mutat în Sibiu, în anul 1843, unde va fi profesor de desen la gimnaziul evanghelic al orașului. Una dintre preocupările sale era să reproducă lucrări de artă de la Muzeul Brukenthal. Pasionat de călătorii, el picta adesea peisaje din Carpați.

Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Astra Sibiu, precizează: “Theodor Glatz este considerat, alături de Carol Popp de Szatmari, unul dintre pionierii fotografiei din România, fiind cel mai de seamă fotograf al sașilor în secolul al XIX-lea. De asemenea, rămâne în memoria noastră pentru nonconformismul său, fiind un modern al zilelor sale. El este cel care deschide drumul fotografilor sibieni de seamă”.

Foto: Theodor Glatz, Curtea Primăriei Sibiului

Cea mai veche fotografie care s-a păstrat până astăzi

“Carol Popp de Szathmáry  a surprins primele cadre în Războiul Crimeii (1853-1856), unde a imortalizat taberele şi bateriile ruşilor de la Calafat, Olteniţa și dincolo de Dunăre, dar şi pe ale turcilor, album pentru care a fost premiat în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris din 1855. La Academia Română se păstrează, astăzi, mai multe clişee pe sticlă şi fotografii cu portrete ale combatanților din ambele tabere, conform Ministerului Culturii. În timpul Războiul de Independenţă, Szathmári a fost pentru a doua oară reporter de război și a călătorit în Bulgaria alături de domnitor, fotografiind şi realizând schiţe în spatele frontului.

Prima fotografie din lume realizată cu un aparat de fotografiat a fost făcută în 1826 de Joseph Nicéphore Niépce. Intitulată simplu Vedere de la fereastra din Le Gras, este considerată cea mai veche fotografie care s-a păstrat până astăzi”, comform historia.ro.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: George Simion poate candida la prezidențiale. Călin Georgescu nu se poate înscrie în cursă

CCR a analizat, în ședința de duminică, 15 contestații referitoare la procesul electoral pentru alegerea Președintelui României.În urma deliberărilor,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect