Ziua Culturii Naționale, sărbătorită mai devreme la Biblioteca ASTRA

banner
banner
banner
banner

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită mai devreme la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. Instituția culturală organizează, în 14 ianuarie, evenimente și activități menite să omagieze reprezentanți ai culturii și literaturii române, în foaierul Corpului B.
Astfel, începând cu ora 10, vor avea loc mai multe sesiuni de lectură publică din operele literare ale unor autori români, momente susținute de bibliotecarii astriști și de cei prezenți – utilizatori, colaboratori sau parteneri. Vor participa, de asemenea, tinerii de la Centrul de Cercetare „Mai Uman” Sibiu și copiii de la atelierele de actorie, coordonați de Lucian Dragotă. Aceștia din urmă vor recita poeme din opera eminesciană și vor interpreta fragmente din piesele dramaturgului român Ion Luca Caragiale.
Conform organizatorilor, de la ora 11, va avea loc prezentarea volumului „Calendar Cultural Sibian 2022”, un produs editorial de tradiție al bibliotecii publice sibiene, realizat în cadrul Compartimentului Informare Bibliografică și Documentare, de către Irina Racovițan, bibliotecar.
„Lucrarea reprezintă un instrument de lucru deosebit de valoros, în special pentru cei care activează în sfera culturii și a educației, cuprinzând o serie de date importante pentru anul 2022, din diverse domenii ale cunoașterii – aniversări, comemorări, evenimente istorice, sărbători. Informațiile au fost selectate în urma cercetării minuțioase a unor materiale de referință din colecțiile Bibliotecii ASTRA Sibiu, dar și a unor vaste baze de date și enciclopedii online”, spun reprezentanții BJ ASTRA Sibiu.
Cum arăta „Viață culturală sibiană în perioada interbelică”
Cei prezenți vor avea prilejul să admire, apoi, de la ora 12, o inedită expoziție documentară, intitulată „Viață culturală sibiană în perioada interbelică”. Dr. Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale, expune pe simezele din foaier materiale de popularizare – foi volante, invitații, programe de sală, afișe – care anunțau desfășurarea evenimentelor culturale la acea vreme, în orașul Sibiu. Documentele expuse promovau reprezentații teatrale, concerte simfonice, spectacole folclorice, șezători culturale și reuniuni literare. Printre artiștii prezenți pe afișele spectacolelor, se numără mari nume ale teatrelor bucureștene: Maria Filotti, Agatha Bârsescu, Lucia Sturdza-Bulandra, Marietta Sadova, Grigore Vasiliu-Birlic, Mișu Fotino Sr., Ion Finteșteanu.
Alături de această expoziție, publicul participant la acțiunile prilejuite de Ziua Culturii Naționale va putea admira și consulta numeroase volume din colecțiile Compartimentului Carte pentru Adulți, reunite sub titlul „Autori români contemporani, apreciați de publicul sibian”. Vizitatorii sunt invitați să aleagă, cu acest prilej, un fragment din operele literare expuse și să citească, dacă doresc, cu glas tare, la microfon, în cadrul sesiunilor de lectură. Momentele de lectură din Foaier vor alterna cu cele de audiții muzicale, fondul audio fiind asigurat de înregistrări ale unor compoziții din creația muzicienilor români (documente audio din colecția Compartimentului Arte).
Ulterior, ora 13 va fi rezervată uneia dintre cele mai tinere autoare din România, Ruxandra Orga-Dumitriu, elevă în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu. Aceasta va citi fragmente din volumul său, „Povestiri din suflet de copil”, o colecție de scurte narațiuni dedicate micilor cititori. Întâlnirea va fi moderată de Ana Coca, bibliotecară la Compartimentul Carte pentru Copii și Tineret.
Expozițiile documentare pot fi vizitate până în data de 20 ianuarie.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Anticorpii monoclonali nu sunt eficienți în faţa noilor variante de coronavirus

Tratamentele pe bază de anticorpi monoclonali s-au dovedit ineficiente în faţa noilor variante dominante ale SARS-CoV-2, a avertizat vineri...
spot_img

Știri pe același subiect